Matematik

vektor a og b er paraelle

15. januar 2013 af gym99 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opgaven er følgende:

I et koordinatsystem i planen er givet to vektorer, hvor jeg skal bestemme t

vektor a = (1,2) og b = (3+25,-4+t)

Jeg kan forstå at jeg skal finde prikproduktet og sætte det lig med 0

(1*3+2t)+(2*−4+t)=0

Er det rigtigt? Og hvad gør jeg så?


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Hvis vektorerne a og b skal være parallelle, skal deres skalarprodukt ikke være lig med 0. Så skal der i stedet gælde

a1/b1 = a2/b2


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. januar 2013 af SuneChr

Husk, at det skalære produkt er nul når vektorerne er ortogonale.

Du skal danne en tværvektor til a eller b og så beregne det skalære produkt, når a og b er paralelle.


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. januar 2013 af AMelev

I overskriften skriver du, at de skal være parallelle, men så er det determinanten, der skal være 0. Skalarproduktet skal være 0, hvis de skal stå vinkelret på hinanden.

Du tjekker dig lige, hvad betingelsen er.

Så beregner du determinant/prikprodukt , sætter det = 0, løser ligningen mht. t.


Svar #4
15. januar 2013 af gym99 (Slettet)

Skal prikproduktet så være 1*3+2t+2*−4+t=0 eller 1*(−4+t)-2*(3+2*t)=0 ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Måske skal der stå

a = [ 1 , 2 ]   og     b = [3+2t , -4+t]   ? (og ikke b = [3+25 , -4+t] som anført i #0).

Hvis vektorerne skal være parallelle, skal man så bestemme t, så at

â b = 0 , dvs

[-2 , 1] • [3+2t , -4+t] = 0 , dvs

-2·(3+2t) + 1·(-4+t) = 0 .


Svar #6
15. januar 2013 af gym99 (Slettet)

Ja der skal stå a = [ 1 , 2 ]   og     b = [3+2t , -4+t]


Svar #7
15. januar 2013 af gym99 (Slettet)

Passer min udregning?

-2·(3+2t)+1·(-4+t)=0
−6-4t+−4+t=0
-10-3t=0
t=-10/3 ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
15. januar 2013 af AMelev

Tjek selv: Sæt t=-10/3 i dit CAS-værktøj og beregn -2·(3+2t) + 1·(-4+t). Er resultatet 0 er det i orden, ellers ikke.


Svar #9
15. januar 2013 af gym99 (Slettet)

Men så har jeg jo kun fundet ud af at de er ortogonale og har ikke bestemt tallet t?


Brugbart svar (0)

Svar #10
15. januar 2013 af AMelev

Hmmm - jeg troede, du havde fundet, at når t = -10/3, så var â • b = 0 - er det ikke den ligning, du har løst?

âb = 0 ⇔ det (a,b) = 0 ⇔ a||b, så du har altså bestemt t, så a og b er parallelle - var det ikke det, du skulle?

Hvis du ville have fundet t, så vektorerne var ortogonale, skulle a·b = 0.

Du skal skelne mellem parallel og ortogonal. Læs lige, hvad opgaven går ud på.


Svar #11
15. januar 2013 af gym99 (Slettet)

Beklager, har lavet en fejl. De er ORTOGONALE og ikke paraelle.. Hvad skal jeg så gøre?


Brugbart svar (0)

Svar #12
15. januar 2013 af AMelev

a⊥b a·b = 0 ⇔ a1*b1 + a2*b2 = 0, hvor a = (a1,a2) og b = (b1,b2)

Du skal altså bestemme prikproduktet: a·b = a1*b1 + a2*b2, sætte det til 0 og løse ligningen mht. t  (præcis som du gjorde før med determinanten)


Svar #13
15. januar 2013 af gym99 (Slettet)

Jeg har nu prikket den her 1·(3+2t)+2·(-4+t)=0

Så får jeg t til at blive 5/4, som svarer til 1.25 (passer det?)

 


Brugbart svar (0)

Svar #14
15. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#13

Igen: du kan selv gøre prøve ved at indsætte din fundne t-værdi i den oprindelige ligning. Eller beregn koordinaterne i vektor b og eftervis om, ab = 0 .


Skriv et svar til: vektor a og b er paraelle

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.