Samfundsfag

Hvad betyder statslig kontrol og styring???

16. januar 2013 af hejmeddig121 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Overskriften siger sig selv :)

Det er lande som: indien, Kina Brasilien som har den slags.. Hvad med Danmark? hvad har vi så?


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. januar 2013 af RavnMaja (Slettet)

Altså jeg vil tror, når jeg sammenligner med Kina, at statslig kontrol er når staten styrer alt, hvad befolkningen foretager sig. Hvad der bliver set i fjernsynet osv. 


Brugbart svar (1)

Svar #2
20. januar 2013 af IraQiiia (Slettet)

du har samfundsfag på A niveau så du burde da selv kunne vide hvad vi har i Dk :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
24. februar 2013 af Hasselmus1 (Slettet)

Skelnen mellem styring og kontrol

Når man påvirker en proces, er der tale om styring. Når man ser på om noget er, som det forventes at være, er der tale om kontrol. 

I medierne hører man ofte, at journalister taler om kontrol, selvom der i virkeligheden er tale om styring. Det skyldes påvirkning eller dårlig oversættelse fra engelsk. "Control" betyder i de fleste sammehænge ikke kontrol, men styring. "Kontrol" oversat til engelsk blir til check eller inspection.

Eksempler på forkert brug af "kontrol" i radioavisen: 

"Og så vil regeringen ændre nødhjælpen til Syrien, så den i højere grad kan nå frem i de områder oppositionen kontrollerer"  

"Berlusconi kontrollerer en fjeredel af det italienske parlament" 

Eksempler på korrekte oversættelser: 

remote control = fjernstyring 

quality control system = kvalitetsstyringssystem 

check point = kontrolpost

 

Statslig styring

F.eks. pengemængde, udenrigspolitik, forsvarspolitik, uddannelsesinstitutioner

Statslig kontrol

F.eks, fødevarekontrol, efterretningsvirksomhed, økonomisk kontrol af kommuner. miljøkontrol, fiskerikontrol


Skriv et svar til: Hvad betyder statslig kontrol og styring???

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.