Fysik

"Skråkast"

17. januar 2013 af DelFerro (Slettet) - Niveau: A-niveau

Det er opgave c, jeg skal svare på. Jeg er nået hertil, at

ΔK + ΔUgrav = 0 eller

-(1/2)mvc2 + mg(hmax - hc) = 0 dermed

hmax = 1/2(vc2/g + R)    hvor hc = (1 - cos(60º))R = (1/2)R

Jeg indsætter værdierne, så får jeg hmax = (1/2)(3.432/10 + (40/100)) ≈ 0.79 m

Men facitten siger, at det skal være 0.65 m.


Brugbart svar (2)

Svar #1
17. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Når klodsen forlader punkt C, vil den have en højde y0 = R/2 over gulvet, og den vil have en fart v0 bestemt af v02 = 3Rg, og hastighedsvektoren vil være parallel med tangenten til cirklen i C. Hastigheden i lodret retning er da v0·(√3)/2 , så bevægelsen i lodret retning er

y(t) = y0 + (v0·(√3)/2)·t - (1/2)·g·t2 = (R/2) + (3/2)·t·√(Rg) - (1/2)·g·t2 ,

mens hastigheden i lodret retning er

vy(t) = v0·(√3)/2 - gt = (3/2)·√(Rg) - gt .

Klodsen er i det højeste punkt, når vy(t) = 0 , dvs til tiden

t = (3/2)·√(R/g) , der med R = 0,4m og g = 10m/s beregnes til

t = 0,3s (eksakt) .

Højden over gulvet i dette punkt er så

y(t) = (R/2) + (3/2)·(3/2)·R -(1/2)·g·(9/4)·R/g = R·(1/2 + (9/4) - (1/2)·(9/4)) = R·(1/2 + 9/8) = (13/8)·R = 0,65m


Svar #2
17. januar 2013 af DelFerro (Slettet)

#1

Tak Torben. Jeg tænkte på, om det er muligt at udtrykke det på formen af energibevarelsen, hvor

(1/2) mv12 + mgy1 = (1/2) mv22 + mgy2

Her vælger jeg, at det skal foregå fra punkt C til punkt D, hvor klodsen når det højeste punkt.

(1/2)mvC2 + mghC = (1/2)m·0 + mghmax Altså

(1/2)vC2 = g(hmax - hC)


Brugbart svar (2)

Svar #3
18. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det kan man godt, men du skal jo tage i betragtning, at farten ikke er 0 i det højeste punkt. Klodsen har en konstant hastighed i x-retningen, der også bidrager til den mekaniske energi.


Svar #4
18. januar 2013 af DelFerro (Slettet)

#3

Hmm .. Hvordan vil du opstille det i et helt udtryk af energibevarelsen (uden at isolere det)?


Brugbart svar (2)

Svar #5
18. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man skal opløse hastighedsvketoren i punktet C i komponenter efter x- og y-retningerne. Hastighedsvektoren danner vinklen 30º med vandret, så

vCx = (1/2)·vC = (1/2)·(3Rg)1/2

(jeg kaldte farten vC for v0 i #1).

Den samlede kinetiske energi i punktet C er

EkinC = (1/2)·m·vC2 = (3/2)·m·R·g ,

men den del, der svarer til hastigheden i x-retningen, er "låst fast", så derfor er det kun 1 - (1/2)2 = 3/4 af EkinC, der kan omsættes til potentiel energi, så højdeændringen Δh fra punkt C til det højeste punkt er bestemt af

m·g·Δh = (3/4)·EkinC = (9/8)·m·g·R , eller

Δh = (9/8)·R

Da punktet C befinder sig i højden y0 = R/2 over gulvets niveau, vil det højeste punkt være i en højde over gulvet

hmax = y0 + Δh = (1/2)·R + (9/8)·R = (13/8)·R


Svar #6
18. januar 2013 af DelFerro (Slettet)

#5

".. der svarer til hastigheden i x-retningen, er "låst fast", så derfor er det kun 1 - (1/2)2 = 3/4 af EkinC, der kan omsættes til potentiel energi"

Kan du lige prøve forklare, hvilket udtryk du havde anvendt til at sige med; 1 - (1/2)2 = 3/4?


Brugbart svar (2)

Svar #7
18. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Man benytter, at vC2 = vCx2 + vCy2 og at vCx = (1/2)vC (30-60-trekanter).


Svar #8
18. januar 2013 af DelFerro (Slettet)

Det vil sige, at man altså skal fokusere på y-retning. Er det korrekt forstået, fordi det kun den eneste måde, for vy ved højeste punkt er 0 m/s samtidig det hænger sammen til den gravitationelle energi, dvs mgy - eller kalder man det for potentiel energi?

Du finder vCy2, så vCy2 = vC2 - vCx2 = vC22 - ((1/2)vC2)2 = (3/4)vC22

dermed

(1/2)mvCy2 + mgy0 = (1/2) m·02 + mghmax        værdierne indsat og reduceret,

(3/8)vC22 + g(1/2)R = ghmax      ⇒     

hmax = (3/8)vC22/g + (1/2)R = 0.649 m

Er denne fremgangsmåde korrekt?


Brugbart svar (2)

Svar #9
18. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ja, det er for så vidt korrekt.

I punkt C er den samlede mekaniske energi

EmekC = EpotC + EkinC = mgy0 + (1/2)m·vC2 = mgy0 + (1/2)m·(vCx2 + vCy2)

mens i det højeste punkt er den samlede mekaniske energi

Emek,hmax = Epot,hmax + Ekin,hmax = mghmax + (1/2)mvCx2 .

Da den samlede mekaniske energi er bevaret, er EmekC = Emek,hmax , og derfor

gy0 + (1/2)(vC2 - vCx2) = ghmax , eller

g·R/2 + (1/2)vC2·(1 - (1/2)2) = ghmax , og dermed

g·R/2 + (1/2)·3Rg·(3/4) = ghmax

Men dit resultat hmax = 0,649m er forkert. Det er 0,65m præcis, som vist i to indlæg ovenfor.


Brugbart svar (2)

Svar #10
18. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Hvis man ser på bevægelsesligninger, kan man dele problemet op i to adskilte problemer, med en bevægelse med konstant hastighed i x-retningen, og en bevægelse med konstant acceleration i y-retningen.

Hvis man foretager energibetragtninger og ser på bevarelse af den mekaniske energi, skal man betragte al energien; der er bidrag til den kinetiske energi fra både x-bevægelsen og y-bevægelsen.


Svar #11
19. januar 2013 af DelFerro (Slettet)

#9 & #10

OK. Jeg havde blot sat værdier ind, hvad vC2 (3.46 m/s) og g (10 m/s2) stod for uden at reducere det videre. Det er måske hurtigere at sætte værdier ind og afrunde resultatet, der er "tæt på" det præcise resultat end at gøre det præcis, der nogenlunde tager tid. Ærligt, mener jeg, at, man tænker ikke over at gøre det præcis eller reducere videre (til et flot resultat, dvs eksakt). Men jeg kan godt se fordelen af det. Så vil jeg prøve vænne mig til det til.

Mange tak for hjælpen.


Brugbart svar (2)

Svar #12
19. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#11

Om man tænker over det eller ej afhænger tlsyneladende af, hvem der løser opgaven, Man bør såvidt muligt altid søge en formel løsning, før man indsætter talværdier.


Skriv et svar til: "Skråkast"

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.