Matematik

Hvordan løser jeg denne brøk ligning?

17. januar 2013 af stef4905 (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Hej jeg skal løse denne brøk ligning, men jeg kan ikke rigtig finde ud af det?

(2-x)/(4x-12)+2/5=x/(4 )+4/(6x-9)

 

Håber i kan hjælpe mig på vej =)


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. januar 2013 af SuneChr

Venstre side: Forlæng førstebrøken med 5 og andenbrøken med  4(x - 3)

Højre side: Forlæng førstebrøken med 3(2x - 3) og andenbrøken med  4.

Sæt hver af dem på samme brøkstreg og gang over kors til sidst.


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. januar 2013 af SuneChr

solve (2-x)\/(4 x-12)+2\/5-x\/4-4\/(6 x-9) = 0×1

x = 1\/30 (51-659\/(47961+10 sqrt(25864487))^(1\/3)+(47961+10 sqrt(25864487))^(1\/3)) ~~ 2.76594014924442


Svar #3
17. januar 2013 af stef4905 (Slettet)

Kan i forklare det lidt nærmere ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. januar 2013 af mette48 (Slettet)

(2-x)/(4x-12)+2/5=x/(4 )+4/(6x-9)                                    (x-3)≠0

fællesnævner for brøkerne: (x-3)*4*5*3

gang alle led med fællesnævneren og forkort

(2-x)(x-3)*4*5*3/(4x-12)+2(x-3)*4*5*3/5=x(x-3)*4*5*3/(4 )+4(x-3)*4*5*3/(6x-9)

tilbage er der nu

(2-x)*5*3+2*(x-3)*4*3=x(x-3)*5*3+4*4*5

15(2-x)+24(x-3)=(x-3)*15+80

gang ind i parenteserne

træk sammen og brug løsningsformelen


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. januar 2013 af 123434 (Slettet)

4# Hvordan finder man ud af (x-3)≠0?


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. januar 2013 af mette48 (Slettet)

Nævneren i en brøk må ikke være 0

4x-12≠0 ⇒ 4(x-3)≠0 ⇒x≠3

hovsa jeg har da tabt et x i 7. linie


Skriv et svar til: Hvordan løser jeg denne brøk ligning?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.