Matematik

Funktionsforskrifter

18. januar 2013 af JM93 (Slettet)

Opgaven handler om gear på en cykel.

Hvor mange meter man kører, kan findes med denne formel:

L = 2,1545 * k
             g

L er antal meter cyklen kører på 1 pedalomdrejning
k er antal tænder på kædehjulet
g er antal tænder på gearhjulet

 

Vi holder nu gearhjulet fast på 12 tænder (altså er g = 12). Derimod ændrer vi kædehjulet således at vi gør det én tand større hele tiden, begyndende med k =12 tænder og sluttende med k = 54 tænder.

Hvilken type funktion beskriver forholdet mellem antal tænder på kædehjulet og antal kørte m?

Opstil en forskrift for den funktion, som beskriver forholdet mellem antal tænder på kædehjulet og antal kørte meter?

Nu skal kædehjulet holdes fast på 45 tænder (altså er k = 45), hvorimod vi ændrer på antal tænder på gearhjulet. Begynd med g = 12 tænder og gør gearhjulet én tand større op til g = 45 tænder.

Hvilken funktion er der nu tale om, når vi ser på forholdet mellem antal kørte meter og antallet af tænder på gearhjulet?

Opstil en forskrift for denne funktion.

 

Jeg er kørt fuldstændig fast, så enhver hjælp modtages med kyshånd!

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Funktionen

L = (2,1545/g)·k

er en lineær funktion, og L og k er ligefrem proportionale.

Hvis k holdes fast, er L og g omvendt proportionale.


Svar #2
18. januar 2013 af JM93 (Slettet)

Og når jeg så skal opstille funktionen, hvor g stiger - kan jeg så vende den om?

Altså L = (2,1545/k)*g

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
18. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Nej, det bliver jo

L = (2,1545·k) / g.

Som nævnt i #1 er L og g omvendt proportionale.


Svar #4
18. januar 2013 af JM93 (Slettet)

Nå ja, selvfølgelig!

Tusind tak, du har virkelig lige reddet hele min aften.


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. januar 2013 af hbhans (Slettet)

Nej!

L = (2.1545*k)/g

Som beskrevet i #1.

 


Skriv et svar til: Funktionsforskrifter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.