Kemi

hjalp??

19. januar 2013 af thelight

hej jeg har lige et sprørgsmål angånde acetone. Det har den kemiske formel CH3COCH3 og har en dobbeltbinding fra C til O. men hvordan kan det så være at det kemiske navn er prop-1-en?? O bliver slet ikke nævn og jeg forstår det ik..

please


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. januar 2013 af PoKulaKi (Slettet)

Det er fordi den slet ikke hedder prop-1-en. Hvor har du det navn fra? Den hedder propan-2-on.


Brugbart svar (1)

Svar #2
19. januar 2013 af HaikuTheTiger (Slettet)

Acetone hedder også propanon, 2-propanon eller dimethylkenton og er den simpelste mulige kenton.

Kentoner: klasse af organiske forbindelser, der indeholder den funktionelle gruppe -C=O- , carbonylgruppen.

De to andre bindinger på carbonatomet er optaget af carbonatomerne i carbonhybridkæderne.

Ketoner er oxidationsprodukter af sekundære alkoholer. De navngives systematisk ved at føje endelsen -on efter navnet på carbonhydridkæden. Den simpleste keton, acetone, CH3COCH3, betegnes således systematisk 2-propanon.

Den sekundære alkohol hedder 2-propanol.


Svar #3
19. januar 2013 af thelight

hvorfor 2 on ??? og hvordan kan jeg egentlig se der er en dobbeltbinding ved at læse "CH3COCH3"?? der står jo intet om en dobbeltbinding i det der. hvordan kand et være du skriver 2?


Brugbart svar (1)

Svar #4
20. januar 2013 af HaikuTheTiger (Slettet)

 ØØØHHH - du skriver jo selv, at der er en dobbeltbinding fra C til O.

Dobbeltbindingen ligger eksplicit i den funktionelle gruppe -C=O-, carbonylgruppen, som den indeholder, fordi der er tale om en keton, fordi acetone er en keton. 

Det er helt rigtig, hvad 1 skriver - mine oplysninger er åbenbart lidt forældede - det systematiske navn for acetone er propan-2-on.

"on" fordi der er tale om en keton. Man navngiver ketoner ved at sætte endelsen "on" på navnet på den alkan, som ketonen er afledt af.

Fx. acetone, propan-2-on CH3C=OCH3 , hvis navn er afledt af alkanen propan CH3CH2CH3.

"2" fordi oxogruppen, =O er bundet til carbonatom nr. 2

Se i øvrigt strukturformel: http://http://www.denstoredanske.dk/@api/deki/files/109/=256977.801.png?size=webview

 

 


Skriv et svar til: hjalp??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.