Matematik

Forkort brøker med bogstaver

19. januar 2013 af simon199999 (Slettet)

Hejsa mennesker derude :-). Er der måske nogle derude som kan fortælle mig hvordan det er man forkorter en brøk mest muligt? Såsom denne  a^2-2ab+b^2/2(a-b) 

Alt er inde i en brøk skal lige siges, håber virkelig på at der er nogen som kan hjælpe mig, da afleveringen er til imorgen, tak på forhånd

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Faktoriser tælleren i brøken

(a2 -2ab +b2) / (2(a-b))  .

Benyt en kendt kvadratsætning, og benyt parenteser. Forkort så faktorer, der er fælles i tæller og nævner.


Svar #2
19. januar 2013 af simon199999 (Slettet)

Jeg er ikke sikker, hvad mener du med at jeg skal faktorisere.. Det lyder sikkert lidt dumt, men jeg har virkelig svært ved det :-)


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

At faktorisere en størrelse betyder at man opløser størrelsen i faktorer, dvs. man skriver størrelsen som et produkt af to eller flere størrelser. Du bør kunne genkende, at a2 -2ab +b2 er kvadratet på (a-b) .


Svar #4
19. januar 2013 af simon199999 (Slettet)

jeg tænker lidt på at den kommer til at lyde sådan her

2ab-2ab+2/2(a-b)

så forkorter vi det til 2/2(a-b)?? Er jeg på den rette vej?


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nej, slet ikke. Som nævnt bør du kunne se, at tælleren er a2 -2ab +b2 = (a-b)2 . Og i dette format med skrå brøkstreger benytter man parenteser som vist i #1. Man har så

(a2 -2ab +b2) / (2·(a-b)) = (a-b)2 / (2·(a-b)) = ...

Prøv nu selv at fortsætte.


Svar #6
19. januar 2013 af simon199999 (Slettet)

jeg går vel ud fra af a-b hæver sig, så har vi kun de 2 tal tilbage??


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

En faktor, der er fælles i tæller og nævner og ikke er lig med 0, kan forkortes bort.


Svar #8
19. januar 2013 af simon199999 (Slettet)

så 2 tallerne hæver sig? Og der kommer til at stå a-b/a-b??


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Nej, det er helt i skoven. 2-tallet i tælleren er jo en eksponent, mens 2-tallet i nævneren er en faktor.


Svar #10
19. januar 2013 af simon199999 (Slettet)

Amn jeg siger pas, jeg har ingen ide om hvordan jeg skal forkorte den mere??


Brugbart svar (0)

Svar #11
19. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

Ved du ikke, at (a-b)2 betyder (a-b)·(a-b) ? Så man får

(a2 -2ab +b2) / (2·(a-b)) = (a-b)2 / (2·(a-b)) = (a-b)·(a-b) / (2·(a-b)) = ...

Prøv nu at fortsætte selv.


Svar #12
19. januar 2013 af simon199999 (Slettet)

Ærligt talt, så nej det vidste jeg ikke Nu vil jeg tro der skal stå (a-b)*(a-b)/ 2ab?


Brugbart svar (0)

Svar #13
19. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#12

Nej, det er stadig helt i skoven. Du bør nok læse tilbage og repetere, hvad du lærte i 8.-9. klasse.


Svar #14
19. januar 2013 af simon199999 (Slettet)

Nu går jeg i 1g, så det er lidt svært,, 

Jeg har lidt svært ved dette emne, da vi lige har startet på det i gym..


Brugbart svar (0)

Svar #15
19. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#14

Så genlæs oplysningen i #7.

Det var et generelt råd i #13.


Svar #16
19. januar 2013 af simon199999 (Slettet)

Hvad mener du med eksponent og 2 tallet i nævneren er en faktor?


Brugbart svar (0)

Svar #17
19. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#16

I et udtryk af formen an er tallet n en eksponent (ellerr potens).

I udtrykket (a-b)2 / (2·(a-b)) indeholder tælleren tallen 2 som en eksponent, og nævneren indeholder tallet 2 som en faktor.


Skriv et svar til: Forkort brøker med bogstaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.