Fysik

Orbit O8.1

21. januar 2013 af JohnWatson (Slettet) - Niveau: B-niveau

Vi har her for tiden et forløb omkring optik, og vi er blevet sat til at lave opgaver O8.1, 8.2, 8.3 og 8.4.

Nu er problemet så bare, at vi er ret lost i hvordan vi skal regne opgaverne ud. Vi vil ikke have opgaven regnet ud for os, men blot en ligning eller sådan at gå ud fra. Håber at en kan hjælpe! :)

O8.1 I et kar med sprit sendes en lysstråle fra væsken op i luften. Indfaldsvinklen er 31,5 grader.
- Beregn brydningsvinklen.
- Beregn den kritiske vinkel for totalrefleksion.

O8.2 En lysstråle sendes gennem en glasklods, som vist på tegningen. Indfaldsvinklen er 40 grader og glasklodsen er 2,5 cm bred.
- Beregn brydningsvinklen i glasset.
- Beregn den forskydning d strålen har fået efter passage af klodsen.

O8.3 Bølgelængden af lyset fra en He-Ne-laser er 632,8 nm.
- Beregn lysets frekvens og bølgelængden i vand

O8.4 Gult lys med bølgelængden 589 nm sendes fra luft ned i en væske med ukendt brydningsindeks. Indfaldsvinklen i luft er 38,1 grader og brydningsvinklen i væsken er 28,8 grader.
- Beregn lysets frekvens.
- Beregn lysets hastighed i væsken.
- Beregn bølgelængden af det gule lys i væsken.

Illustration til O8.2 er vedhæftet..
 

Vedhæftet fil: Untitled-1.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #1
21. januar 2013 af dikkelmikkel (Slettet)

Brug brydningsloven(Snells lov):

sin(i1)/ sin(i2) = n2/n1 = v1/v2

 Hvor n er brydninsindeks i medie 1,2 og v'erne er hastigheder(fart).

Den står rigtigt der, men ser lidt underlig ud med n1,2 "byttet om"

 


Brugbart svar (1)

Svar #2
21. januar 2013 af peter lind

1. kald det basolutte brydningsindeks for sprit n. Ved brydning fra sprit til luft skal du bruge brydningsindekset 1/n

2. Brug sin(i) = n*sin(u)  n brydningsindeks i indfaldsvinkel, u udfaldsvinkel

Se på den retvinklet trekant der dannes af punkterne  a) hvor indfaldende stråle rammer klodsen, b) strålen forlader klodsen c) Den vinkelrette fra punktet i b) til den vandrette kinje med længde d, Ud fra den brudte vinkel kan du finde vinklerne i trekanten.

3. Bølgelængde*frekvens = lysets hastighed. I vand er lysets hastighed lyshastigheden i vand/ brydningsindekset

4. Brug formlerne nævnt ovenfor


Skriv et svar til: Orbit O8.1

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.