Biologi

Projekt om bioteknologi

22. januar 2013 af NataschaBN - Niveau: 8. klasse

Hvad tror I den oprindelige idé med kloning var? 

Har I evt. nogle god hjemmesider I kan henvise mig til, eller nogle gode fagbøger? :-)

- Natascha.


Brugbart svar (1)

Svar #1
22. januar 2013 af exutu (Slettet)

 

Du bliver nødt til at definere hvilken type kloning du mener. Den mest anvendte form for kloning, er bare at bruge bakteriers eget maskineri, og denne type kloning, opstod som en måde for en organisme at reproducere sig selv, og detaljerne er slørede. Det var sådan liv opstod.

Hvis du mener kloning af organismer er vi over i en helt anden boldgade. Det gør organismer som planter fx selv, og det kan også ses i mennesker. Enæggede tvillinger er "kloner" af hinanden, da de har helt ens arvemateriale. (Deres gen ekspression er ikke ens, men det er en helt anden sag og handler om epigenetik).

Men det kunne også være at du ikke mente naturlig kloning, da overskriften jo er bioteknologi. Så skal vi tilbage til John Gurdons forsøg med frøer. Jeg var så heldig at være til et foredrag med netop Sir John Gurdon som vandt nobelprisen i december, for at være den første der udførte Somatic Cell Nuclear Transfer, (forsøgene udført i 1958, ja det tog dem så lang tid at give ham nobelprisen for det ;) ). Allerede i 1952 var det samme type forsøg gjort, men her var de istedet gjort med embryonale celler.
Det han gjorde var at tage en ægcelle. Sætte kernen fra en anden celle ind i ægcellen (hvor han først havde fjernet ægcellens egen kerne).På den måde vil ægcellen udtrykke den nye kernes genom. Dette blev sidst i 90'erne (tror jeg nok) også gjort på et får, ved navnet Dolly.

Jeg vil gladeligt hjælpe, men du bliver nødt til at specificere hvilken type kloning du snakker om.


Svar #2
23. januar 2013 af NataschaBN

Nå ja, det må du undskylde. Det glemte jeg lige, men det jeg mente var hvad den oprindelige idé med unaturlig kloning var. Altså, kloning af dyr i laboratorium. 

Håber det var lidt bedre :-)


Brugbart svar (2)

Svar #3
23. januar 2013 af exutu (Slettet)

Forsøg i kloning er jo i bundt og grund alle opsat (som alle andre forsøg), for at bekræfte eller afkræfte en hypotese. Kan vi indsætte en kerne fra et dyr, i en suppe af proteiner, RNA, Kulhydrater og fedtstoffer, og på den måde få cellen til at dedifferentiere, og danne en ny organisme? Svaret viste sig at være ja, i frøer. Derefter blev det undersøgt i andre organismer.


Skriv et svar til: Projekt om bioteknologi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.