Matematik

Graf - bestemmelse af lokal ekstrema og monotoniforhold

22. januar 2013 af HenrikN (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, har vedhæftet en opgave jeg er lidt usikker på hvordan man skal lave, er der nogen der evt. kunne hjælpe?

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Der er lokalt ekstremum, hvor f '(x) = 0. At f '(x) = 0 , betyder at grafen for f(x) har vandret tangent i et sådant punkt. Aflæs de steder, hvor grafen har en vandret tangent.


Svar #2
22. januar 2013 af HenrikN (Slettet)

#1


Vil det sige ved nulpunkter for x = -3, x = -1, og x = 4.


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. januar 2013 af PeterValberg

Det er jo grafen for den afledede funktion f' der vises.

f har ekstrema, hvor grafen for f' skærer x-aksen ( f'(x)=0 )
fortegnet for f' (altså om grafen er over eller under x-aksen) "afslører"
om f er voksende eller aftagende i det pågældende interval.

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. januar 2013 af hejhejhejhejhejhejhejehjejlefdjk (Slettet)

integrer f '(x) så har du f(x) og derved kan du lave en monotilinje for f(x) ellers ved at der hvor f '(x) skærer x-aksen, så har du ektrama for f(x) (jf. #3)


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Ja, jeg havde overset, at det var grafen for f '(x), der var givet, så man skal aflæse nulpunkterne, som det er gjort i #2. Dernæst aflæses fortegnet for f '(x) mellem og uden for nulpunkterne.


Svar #6
22. januar 2013 af HenrikN (Slettet)

#5

Det med nulpunkterne var jeg godt klar over, men hvordan aflæses fortegnet for f '(x) mellem og uden for nulpunkterne?

Er det bare:

f'(x)   +    0    -   0      -         0    +
-----------|---------|--------------|----->
x          -3         -1                4

Lokale ekstrema: f(-3) og f(-1) og f(4).

f er voksende i intervallet ] -∞; -2 ]
f er aftagende i intervallet [-2;2 ]
f er voksende i intervallet [2; ∞ [


Svar #7
22. januar 2013 af HenrikN (Slettet)

#5


Er det rigtigt det i #6?


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Nulpunkterne er aflæst korrekt, men man kan jo se, at fortegnsvariationen er

- 0 + 0 - 0 +

Du har forkert fortegn i de første to områder .

De tre sidste linier

f er voksende i intervallet ] -∞; -2 ]
f er aftagende i intervallet [-2;2 ]
f er voksende i intervallet [2; ∞ [

er helt forkerte, da intervallerne her ikke hænger sammen med intervallerne for f '(x). Du har på en eller anden måde fortolket grafen for f '(x) som grafen for f(x).


Svar #9
22. januar 2013 af HenrikN (Slettet)

#8


Hov passer dette bedre?

f er aftagende i intervallet ] -∞; -3 ]
f er voksende i intervallet [-3;-1 ]
f er aftagende i intervallet [-1; 4]
f er voksende i intervallet [4; ∞[


Brugbart svar (0)

Svar #10
22. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Ja, det er meget bedre. Beskriv også arten af hvert ekstremum.


Svar #11
22. januar 2013 af HenrikN (Slettet)

#10


Hvad mener du helt konkret med "arten"


Brugbart svar (0)

Svar #12
22. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#11

Altså hvorvidt der er tale om lokalt minimum eller lokalt maksimum.


Svar #13
22. januar 2013 af HenrikN (Slettet)

#12


Er det ikke sådan her

f er aftagende i intervallet ] -∞; -3 ]
f er voksende i intervallet [-3;-1 ]  (lokalt minimum)
f er aftagende i intervallet [-1; 4]  (lokalt maksimum)
f er voksende i intervallet [4; ∞[


Brugbart svar (0)

Svar #14
23. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#13

Nej, der er ikke lokalt minimum eller lokalt maksimum i et interval. Der er lokalt ekstremum i de tre x-værdier x = -3, x = -1, og x = 4. Angiv arten af det lokale ekstremum i hvert af disse tilfælde.


Svar #15
23. januar 2013 af HenrikN (Slettet)

#14


Aha..

Er det så ikke x = -3 (maksimum)

x=-1 (vandret vendetangent)

x = 4 (minimum)


Brugbart svar (0)

Svar #16
23. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#15

Nej, det er ikke korrekt. Fortegnsvariationen er jo

f '(x)   -     0      +       0          -               0          +
-------------|-------------|----------------------|------------------->
x             -3              -1                          4

f(x)         min           maks                 min
        aft          voks               aft                    voks

Grafen for f(x) har vendetangent, hvor f ''(x) = 0.


Svar #17
23. januar 2013 af HenrikN (Slettet)

#16


Super, giver meget bedre mening.. Tak!


Skriv et svar til: Graf - bestemmelse af lokal ekstrema og monotoniforhold

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.