Fysik

inertimoment - energi

23. januar 2013 af solsorten1 (Slettet)

en fast skive med massen 1,00 kg og radius 10,0 cm, en tynd og let omdrejningsakse og et lod med massen 500 g som hænger i en tråd viklet omkring skiven.

Under målingen måles loddets position som funktion af tiden t. Efter et stykke tid er loddet faldet 1,00 m.
b) Forklar hvordan energien er fordelt i måleapparatet, både ved faldlængde L = 0,00 m og L = 1,00 m.


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. januar 2013 af YesMe (Slettet)

Figur???


Brugbart svar (2)

Svar #2
24. januar 2013 af bbdk (Slettet)

Ved faldlængden = 0 må al energien være potentiel.
Standardudtrykket for potentiel energi er Epot = m·g·h
m = 0,500 kg
h = 1,00 m. (forudsat at vi vælger nulpunktet på vores y-akse til at være L=1,00 m og at positivt er opad.)
g = -9,82 m/s2 (Husk at positivt er opad. Tyngdeaccelerationen er nedadrettet, hvorfor vi angiver den til at være negativ)
Inertimomentet for en solid skive eller cylinder omkring z-aksen er 1/2·m·r2.
Så Iskive = (1/2)·1,00 kg · (0,100 m)2 = 5·10-3 kg·m2.

Rotationel energi udtrykkes ved Erot = 1/2·I·ω2. Den rotationelle energi i systemet ved L=1,00 m (h=0), må være lig med den potentielle energi der nu ikke længere er i systemet.
Derfor er Erot,h=0 = Epot,h=1

Nu har du de nødvendige tal og ligninger du behøver for at regne problemet.


Skriv et svar til: inertimoment - energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.