Debat

Hvilket sprog?

25. januar 2013 af bummelumbumbum

Hej alle,

Jeg går i 7. klasse og har tænkt mig at lære et sprog i løbet af februar-marts-april, men jeg ved ikke hvilket. Jeg har tysk i skolen, og jeg har haft lidt fransk på ungdomsskolen og jeg har selvstuderet lidt latin. Jeg har i særlig grad overvejet kinesisk, russisk, latin og volapük, men jeg er åben for alle forslag, dog ikke spansk/italiensk, da jeg hader de sprog (men debatten skal ikke handle om hvorfor jeg ikke vil lære de sprog, det kan bare ikke komme på tale).

I skal slet ikke tænke på grammatik (jeg bliver ikke engang afskrækket af volapük, der har 504.880 bøjninger for hvert ord), da jeg er virkelig god til det, jeg syntes faktisk at det er mere spændende at lære et sprog med en meget indviklet grammatik, end et med en meget simpel grammatik.

Så hvilke sprog er bedst at lære for mig (gerne et som jeg let kan lære ved hjælp af internettet eller biblioteksbøger), både ud af de førnævnte sprog, og af alle sprog (også medregnet kunstsprog, fiktionelle sprog og døde sprog)?

Kan I også komme med plus- og minussiderne af naturlige, kunst-, fiktionelle og døde sprog?


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. januar 2013 af 123434

Nu kan du lidt tysk, tror du ikke det kunne hjælpe dig til at lære hollandsk evt.


Brugbart svar (1)

Svar #2
27. januar 2013 af NejTilSvampe

Kinesisk, Japansk eller Koreansk. De sprog kan være rigtig nyttige i din fremtid, og kulturene er bare generelt enormt interessante.


Brugbart svar (1)

Svar #3
27. januar 2013 af hellerup2900 (Slettet)

Kinesisk, Hindi, urdu & punjabi - Alle sprog i højt befolkningsvækst og handelsvækst.


Brugbart svar (1)

Svar #4
27. januar 2013 af rakijovic

Det kommer da så sandelig an på hvad du agter at bruge sprogkundskaberne til, #0. Er det bare for, efter endt uddannelse, at kunne sidde og nusse på et fakultetskontor, er der sådan set intet i vejen for at lære døde sprog, men på dagens arbejdsmarked finder du næppe mange steder der gider betale dig for at sidde og glo i bøger og være filolog til egne behov. Ja, ok, du kan måske score dig en tjans som underviser, men inter er sikkert.

Satser du derimod på en karriere i den store, vide verden, kunne det være strategisk smart at satse på et sprog i fremfart – fx kinesisk (navnlig mandarin eller kantonesisk). Er du god til at lære sprog, vil din position på arbejdsmarkedet styrkes af at at du kan et sprog som mange anser for at være "svært" og "bøvlet".

En interessant mulighed kunne være Balkanstudier, hvor du udover sprogundervisningen, også lærer om regionens historie, kultur, politiske landskab(-er), m.v. Imidlertid tror jeg at fremtidens arbejdsmarked er ved at være godt mættet med "balkaneksperter". Desuden har langt de fleste balkanstuderende selv rødder i regionen (mange kom til Danmark ifm. krigene i 90'erne), og disse personer har jo en klar fordel; de skal, så at sige, ikke lære hele l**tet fra bunden, men kan derimod supplere eksisterende teoretisk undervisning med egne, konkrete erfaringer.

(504.880 bøjninger af ethvert ord i volapük? Hvor får du dét fra, taget i betragtning at sproget kun har fire kasus og to numera? Som højest kan et ord kun optræde i otte forskellige former, selvom sproget er agglunativt. Derimod er verberne en værre rodebiks, idet verber bøjes i person, tempus, modus, aspekt, og hvad ved jeg.)

- - -

Vriendelikheid is net sinisme wat 'n jol gekry het! ◄ |||| ► Ljubaznost je samo cinizam što je dobio piće! ◄ ||||

► Prietenia este doar cinism care a băut puțin alcool ! 


Brugbart svar (1)

Svar #5
31. januar 2013 af KatrineLarsen123 (Slettet)

Kinesisk, Russisk eller Indisk. Da det er nogle af de mest talte sprog i verden.. ;)


Brugbart svar (1)

Svar #6
01. februar 2013 af NejTilSvampe

Mit råd vil være at undersøge forskellige landes kultur. Det kan hurtigt blive tørt at lære et sprog bare fordi mange mennesker taler det, hvis du slet ikke er interesseret i den kultur hvori sproget er dominant.


Brugbart svar (1)

Svar #7
03. februar 2013 af YesMe

Vælg computersprog. Der kan du blive en ordenlig hacker! :P


Skriv et svar til: Hvilket sprog?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.