Fysik

frekvens for elektromagnetisk stråling

27. januar 2013 af hansen1921 (Slettet) - Niveau: C-niveau

hej.

der står følgende i opgaven. Jeg har prøvet at regne opgaverne ud, men tror det er forkert udregnet.

 

c = lampda * frekvens , c = lysets hastighed = 3,00 * 10m/s

 

a. beregn frekvensen for elektromagnetisk stråling med følgende bølgelængder:

1000 nm (infrarød stråling)

f = c / lampda 

f = 3,00 * 108 m/s / 1000 nm = 300000 ns 

500 nm (synligt lys)

f = c / lampda 

f = 3,00 * 108 m/s / 500 nm = 600000 ns

10 nm (ultraviolet stråling)

f = c / lampda

f = 3,00 * 108 m/s / 10 nm = 30000000 ns

0,010 nm (røntgenstråling)

f = c / lampda

f = 3,00 * 108 m/ s / 0,010 nm = 3 * 1010 ns

 

b. Forklar, hvad der sker med frekvensen, hvis bølgelængden fordobles, og hvis bølgelængden halveres.

- når bølgelængden fordobles får den en mindre frekvens, og når bølgelængden halveres får den en større frekvens. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. januar 2013 af jnl123

a.

De er rigtige nok, men benævnelsen er 1/ns . Normalt ville man gange med 10^9 og få frekvenserne i 1/s (Hz). For infrarød:

f = 300.000 1/ns = 300.000.000.000.000 1/s (eller Hz) = 300 THz

 

b.

Også rigtigt. Faktisk - når bølgelængden fordobles halveres frekvensen, og omvendt.


Brugbart svar (1)

Svar #2
27. januar 2013 af peter lind

Du kan ikke bare dividere m/s med nm. Du bør omregne til samme enhed


Skriv et svar til: frekvens for elektromagnetisk stråling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.