Matematik

Hjælp, det haster :(

27. januar 2013 af snilo (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle :) 

Hvordan bestemmer man skæringspunktet, efter at man har fundet toppunktet for andengradspolynomiet.

Jeg ved at, hvis  d<0: skærer parablen ikke x-aksen
hvis d= 0 skærer x-aksen i punktet x= -b/2a
Hvis d > 0 skærer parablen x-aksen i 2 punkter, nemlig x = -b±√d/ 2a

Men hvad med skæringspunktet i y aksen, hvordan finder man den?

Håber virklig på hjælp.
Tak på forhånd 


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. januar 2013 af anden1237100vejle (Slettet)

Der hvor parablen skærer y-aksen, er x-koordinatet lig med 0.
Dvs. Hvis du indsætter 0 på x i parablens ligning, og isolerer y, kan du finde koordinatet.
Håber det kan hjælpe dig :-)

Svar #2
27. januar 2013 af snilo (Slettet)

Hvad så hvis den ikke skærer i x-aksen, da diskriminanten er mindre end 0? :)


Svar #3
27. januar 2013 af snilo (Slettet)

F.eks med denne f_4 (x)=3x2-3

Jeg får toppunktet til (0,3) og diskriminaten til -36
Den skærer altså ikke x-aksen, men hvad så med y-aksen?
Ret mig gerne, hvis jeg fejler :)


Svar #4
27. januar 2013 af snilo (Slettet)

Rettelse (0,-3) og 36


Brugbart svar (1)

Svar #5
27. januar 2013 af anden1237100vejle (Slettet)

Hvis toppunktet er (0,-3), så har du jo allerede fundet skæringen da x=0...
Toppunktet ligger på y-aksen ifølge dit koordinat.

Svar #6
27. januar 2013 af snilo (Slettet)

Tusind tak, det fandt jeg lige ud af :)

f_6 (x)=-1/5 x2-x  

hvad er b og c i dette tilfælde? Er det bare 1 eller? :D


Skriv et svar til: Hjælp, det haster :(

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.