Matematik

hjælp til røringspunktet.

27. januar 2013 af Rilau (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har fået følgende opgave

Grafen for funktionen f(x)=ln(2x-3) har en tangent med hældningen 0,4. Bestem koordinaterne til røringspunktet samt tangentens ligning.

Nogen der ude der kan hjælpe mig på rette vej?

Tak på forhånd.

Hilsen Camilla


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. januar 2013 af jnl123

x-koordinat hvor hældningen er 0.4 findes ved at løse ligningen:    f'(x) = 0.4

indsæt det x i f(x) for at finde y-koordinat

Til sidst kan du bestemme tangentens med ligning for en ret linje med hældning a=0.4


Svar #2
27. januar 2013 af Rilau (Slettet)

Undskyld er ikke helt sikker på jeg ved hvad du mener, kan du uddybe det lidt mere? :D


Brugbart svar (1)

Svar #3
27. januar 2013 af jnl123

Du skal differentiere funktionen, sætte den lig med 0.4 og isolere x

(når man differentierer en funktion får man en forskrift for dens hældning)


Brugbart svar (1)

Svar #4
27. januar 2013 af mathon

 

     dvs
                                                                 f(x) = ln(2x-3)          x>(3/2)

                                                                 f '(x) = 2/(2x-3)

     du søger røringspunktet (xo,yo)
     hvis 1.koordinat bestemmes
     af
                                                                 f '(xo) = 2/(2xo-3) = 0,4             som du løser med hensyn til xo

 

 

                                                                 yo = f(xo) = ln(2xo-3)
 


Svar #5
27. januar 2013 af Rilau (Slettet)

Så først skal jeg sige f'(x)=2/2x+3

så skal jeg sige 2/2x+3=0,4

så skal jeg isolere x 2/3/0,4/2=x  <=> x=0,8

oder was?


Brugbart svar (1)

Svar #6
27. januar 2013 af jnl123

tæt på

f'(x) = 2/(2x-3) = 0.4   =>   x=4


Svar #7
27. januar 2013 af Rilau (Slettet)

ok så nu har vi fundet x så for at finde y skal jeg så bare indsætte 4 på x'ets plads i ln(2x-3) også regne den ud?


Brugbart svar (1)

Svar #8
27. januar 2013 af jnl123

lige præcis.

Og tangentens ligning er så:

h(x) = 0.4*x + b

hvor du kan bestemme b vha.:

h(4) = f(4)


Svar #9
27. januar 2013 af Rilau (Slettet)

h(4) er vel bare at sætte 4 ind på x'ets plads, men hvordan finder det så b? :)


Brugbart svar (1)

Svar #10
27. januar 2013 af jnl123

så står der:

0.4*4 + b = ln(2*4-3)

og så isolere b..


Brugbart svar (1)

Svar #11
27. januar 2013 af mathon

 

                                                                 yo = f(4) = ln(24-3) = ln(5)

 

          tangenten i (4,ln(5))
          har ligningen
                                                                 y = 0,4•(x - 4) + ln(5)             som du kan reducere til formen
                                                             
                                                                 y = 0,4x + b
 

                               


Svar #12
27. januar 2013 af Rilau (Slettet)

Nu har jeg brugt solve til at finde b, kan det passe at b=ln(2*x-3)-1.6?


Brugbart svar (1)

Svar #13
27. januar 2013 af jnl123

ja, så bare indsæt 4 på det sidste x så der står

b=ln(5)-1.6

evt regn til decimaltal


Brugbart svar (1)

Svar #14
27. januar 2013 af mathon

genlæs
                          #2, #8, #11 og #13


Svar #15
27. januar 2013 af Rilau (Slettet)

wow det giver et meget lille tal, 0,009.

I skal have rigtig mange gange tak for hjælpen begge to. 

hvis i har tid til en mere, så er der er en der driller lidt.

Angiv en ligning for tangenten til grafen for f (x) = ln(4 − x) i punktet (3, f (3)) .

Jeg ved man skal bruge formlen y=f'(x)*(x-x_0)+f(x_0)

kommer den så til at hedde:

y=4/(4-x) * (x-3)+ln(4-x)?

 


Brugbart svar (1)

Svar #16
27. januar 2013 af mathon

 

                        fremgangsmåden er den samme som ovenfor,
                        bortset fra, at du ikke forlods har oplysning om tagenthældningen


Svar #17
27. januar 2013 af Rilau (Slettet)

Okej tusinde tak for alle svarende. 

I må have en rigtig dejlig aften begge to. :)


Brugbart svar (0)

Svar #18
13. oktober 2016 af ValdemarB (Slettet)

Svar #4 - Spørgsmål til side. Hvordan finder du ud af at x > (3/2) ? Jeg har en opgave der minder om denne. Dog vil jeg gerne vide hvordan du gjorde i den her opgave? 


Brugbart svar (0)

Svar #19
13. oktober 2016 af mathon

#18

                     f(x)=\ln(2x-3)    som kun er defineret for 2x-3>0

                     2x-3>0

                     2x>3

                     x>\tfrac{3}{2}

                     

                     
                     
 


Skriv et svar til: hjælp til røringspunktet.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.