Matematik

Hjælp til ligninger

31. januar 2013 af lunapedersenn (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hej alle! Jeg går i 9. klasse og har fået en blækregning for til i næste uge, men er gået i stå ved en opgave, der handler om at lave en ligning plus at løse den, hvor man har en tekst, man skal gøre det ud fra. 
Opgaven lyder sådan her:

Matematiklæreren stiller tre opgaver, eleverne kan arbejde med, mens de spiser deres madpakker. De skal opstille ligninger, der beskriver problemet og løse opgaverne ved hjælp af dem.

A. Mandag havde Pernille for mange stykker brød med i sin madpakke, så næste dag havde hun 2 stykker færre med. Tilsammen havde hun 8 stykker brød med de to dage.
Hvor mange stykker brød havde hun med hver af dagene?

B. En cykelhandler sælger en brugt cykel for 200 kroner plus halvdelen af hvad han selv har givet for den. På den måde tjener han 125 kroner.
Hvor meget havde han givet for cyklen?

C. Lukas og Emil cykler en dag fra Viborg til Herning. De starter i Viborg samtidig, men cykler ikke lige hurtigt. Lukas cykler med en gennemsnitsfart på 24 km/t, mens Emil kun cykler med 16 km/t. Resultatet er da også, at Lukas kommer til Herning en time før Emil.
Hvor langt er der fra Viborg til Herning?

TAK PÅ FORHÅND.


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

A. Kald antallet af stykker den første dag for x. Hvor mange stykker har hun så med den næste dag? Summen af de to dages stykker mad er lig med 8. Udtryk det i en ligning og løs ligningen.


Brugbart svar (0)

Svar #2
31. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

B. kald det beløb, cykelhandleren købte cyklen for, for x. Han sælger da cyklen for beløbet 200 + x/2 . Hans fortjeneste er salgsprisen minus købsprisen, dvs 200 + x/2 - x, og det er lig med 125:

200 + (1/2)·x - x = 125

Løs nu denne ligning.


Brugbart svar (0)

Svar #3
31. januar 2013 af mathon

A.

                                            mandag         tirsdag        tilsammen
          antal stykker                  x                 (x - 2)        x + (x - 2) = 8

                                                         
                                                           x + (x - 2) = 8

                                                           x + x - 2 = 8

                                                           2x - 2 = 8

                                                           x - 1 = 4

                                                           x = 5

hvoraf

                                            mandag         tirsdag        tilsammen
          antal stykker                   5                  3                    8

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
31. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

C. Nør man kører en bestemt vejlængde L med en konstant fart v, er den tid t, som køreturen tager, bestemet ved

v = L / t , så

t = L / v .

Kald nu afstanden fra Viborg til Herning for x.

Lukas bruger tiden tL = x/24 målt i timer mens Emil bruger tiden tE = x/16 målt i timer . Forskellen mellem de to tider er

tE - tL = x/16 - x/24 = 1 .

Løs nu denne ligning i x.


Brugbart svar (0)

Svar #5
31. januar 2013 af mathon

B.
      cykelhandlerens handel:


                     købspris                    salgspris                         fortjeneste

                        x                           200 + (1/2)x                200 + (1/2)x - x  = 125

 

                                                               200 + (1/2)x - x  = 125

                 beregn x


Brugbart svar (0)

Svar #6
31. januar 2013 af mathon

C.

     afstanden mellem
     Viborg og Herning
     er x (km)
 

                                           Emil                Lukas            tidsforskel
               cykeltid               x/16                 x/24          (x/16) - (x/24) = 1

 

                                                               (x/16) - (x/24) = 1

                beregn x   (gang med 48 på begge sider)


Skriv et svar til: Hjælp til ligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.