Studievejledning

Krise!! STX eller HHX?

02. februar 2013 af Josefine4 - Niveau: 10. klasse

Hej.

 

Jeg går på efterskole i 10. klasse, og jeg står og har kæmpe krise lige pt., da jeg er meget i tvivl, om jeg skal vælge STX eller HHX. Jeg har været i brobygning begge steder men synes ikke rigtigt, at det har fået mig videre i min beslutning. Jeg kan helt klart bedst lide den atmosfære, der er på mit lokale HHX, men jeg regner ikke at ville noget med handel umiddelbart senere i livet, så det gør at jeg pt. hælder mest til at vælge STX.

Det skal dog også siges at jeg ikke er så vild med de naturvidenskabeligefag, men dem skal jeg så heldigvis kun have på C-niveau, hvis det er STX, jeg ender med at vælge..

 

Mht. hvad jeg gerne vil være senere i livet, kunne jeg pt. godt tænke mig at være journalist, men det kan jeg selvfølgelig nå at ombestemme mange gange, så dette er ikke helt sikkert.

På mit lokale STX, er der en samfundsfagliglinje, som lyder ret spændende, men hver gang jeg har taget en beslutning, om at det er STX jeg vælger, kommer jeg i tvivl om, jeg i stedet skal vælge HHX...

 

Håber nogen vil hjælpe mig og evt. komme med fordele og ulemper for begge uddannelsessteder.

 

På forhånd tak!

 

Mvh. Maja


Brugbart svar (2)

Svar #1
02. februar 2013 af IsabellaFF

"Jeg kan helt klart bedst lide den atmosfære, der er på mit lokale HHX, men jeg regner ikke at ville noget med handel umiddelbart senere i livet, så det gør at jeg pt. hælder mest til at vælge STX."

Men regner du med at blive noget indenfor biologi, naturgeografi, fysik, kemi, oldtidskundskab, idræt, billedkunst osv.?

 

Når du gerne vil på en samfundsvidenskabelig linje og (måske) gerne vil være journalist, synes jeg det vil være hul i hovedet at vælge STX. På HHX bliver du jo fyldt med en masse samfundsfag og ting der imo er mere relevante end de fag jeg nævnte ovenfor, som du sikkert heller ikke kommer til at læse noget indenfor, nu hvor du siger at du ingen interesse har for de naturvidenskabelige fag.

 

Indtil for et par uger siden var jeg BOMBE (!!!) sikker på, at jeg skulle på STX på Mat A, Fy B og Ke B, men jeg har virkelig brugt tid på at få mig selv til at indse, at jeg skal gøre hvad jeg har lyst til, og ikke hvad der forventes af mig, og med HHX får jeg en bred viden om samfundet, en masse interessante fag, og HVIS jeg på et tidspunkt skulle finde på fx at ville læse biologi (som om ;)), kan jeg altid supplere fysik og kemi på studenterkursus på forholdsvis kort tid.

 

Du har lige så mange muligheder med en samfundsvidenskabelig STX, som du har med en HHX :) Jeg vil bare mene, at du har en bedre forhåndsviden hvis du vælger HHX og gerne vil noget samfundsvidenskabeligt senere hen. For hvad fanden skal du bruge oldtidskundskab, fysik og billedkunst til der?


Brugbart svar (2)

Svar #2
02. februar 2013 af Hebi

Det eneste du udelukker for dig selv (i første omgang) med en HHX, er de naturvidenskabelig dag på universitetet. Der er ganske rigtigt en del der vælger HHX, som efterfølende vælger noget indenfor handel, jura, etc. Men det er langt fra altid tilfældet. Generelt er du utrolig godt stillet i forhold til alle samfundsvidenskabelige uddannelser med en HHX, så hvis det er vejen du regner med at gå, er HHX anbefalelsesværdigt.


Brugbart svar (2)

Svar #3
02. februar 2013 af adsafadfdsafdasf

#1 

"For hvad fanden skal du bruge oldtidskundskab, fysik og billedkunst til der?"

Spørgsmålet burde nærmere lyde, hvorfor man ikke også har oldtidskundskab og de kunstneristiske fag på HHX.

Oldtidskundskab og de kunsteristiske fag giver dig en kulturel viden, og den viden giver eleven en større horisont. En STX elev kan forklare at demokratiet kan dateres tilbage til 500 f.v.t, hvorimod en elev på HHX blindt vil påstå demokratiet stammer fra den franske revolution i slut 1700-tallet.

Jeg tror selv, at STX klæder dig mindst lige så godt på til samfundsvidenskabelige uddannelser, som HHX gør.


Brugbart svar (2)

Svar #4
02. februar 2013 af IsabellaFF

#3

Jeg vil stadig mene at old og billedkunst er ubrugeligt, med mindre du vil uddanne dig inden for de ting. Ikke at man ikke får noget ud af dem, men jeg tror stadig at man får en bredere viden om samfundet på hhx, som man ikke får ved at studere vaser og gamle skuespil, selvom det helt sikkert er alment dannende. Jeg har aldrig haft old, så det jeg siger nu, er udelukkende baseret på mine egne indtryk af faget/fagene.

Jeg nægter simpelthen at tro på, at en stx'er vil klare sig bedst på en samfundsfaglig uddannelse på grund af oldtidskundskab og de kunstneriske fag.

Brugbart svar (2)

Svar #5
02. februar 2013 af adsafadfdsafdasf

#4 

Jeg forstår :)

Men jeg tror ikke du kan sige at du klarer dig bedre på en samfundsfaglig uddannelse ved at vælge HHX over STX.

Det kan være HHX-eleven har et forspring på uddannelsen, fordi han havde nogle fag som eleven fra STX ikke havde, men størst sandsynligt vil eleven fra STX indhente det forspring ved at læse op i løbet af no time.

Så har eleven fra STX indhentet hvad han ikke lærte på HHX. Hvad HHX-eleven angår, så er det derimod mere usandsyneligt at eleven kommer til at læse op på oldtidskundskab og kunstneristiske fag, da de fejlagtigt tror det er mere eller mindre ubrugeligt.


Svar #6
03. februar 2013 af Josefine4

Mange tak for alle jeres fine svar.

Jeg havde besøg af en veninde i går, som går på HHX, og efter hendes og jeres udtalelser omkring det hele, hælder jeg pt. mest til HHX. 

 

Personligt synes jeg også selv at STX virker alt for gammeldags og egentlig blot en forsættelse af folkeskolen, som jeg ikke helt magter.

Derudover kan jeg sagtens se hvad I mener omkring det hele, men jeg har stadig min tvivl omkring, hvad jeg vil. Mest fordi jeg jo heller ikke ved, om jeg faktisk vil være journalist senere hen.

#1 "Når du gerne vil på en samfundsvidenskabelig linje og (måske) gerne vil være journalist, synes jeg det vil være hul i hovedet at vælge STX. På HHX bliver du jo fyldt med en masse samfundsfag og ting der imo er mere relevante end de fag jeg nævnte ovenfor, som du sikkert heller ikke kommer til at læse noget indenfor, nu hvor du siger at du ingen interesse har for de naturvidenskabelige fag."

 

Ja, jeg bliver fyldt med en masse samfundsfag, men det er vel mere handelrelateret? Tænker også at som journalist, skal man vel også have en god viden indenfor historie, som man får på STX? 

 

Jeg ser virkelig bare HHX som folk der KUN vil have noget med handel at gøre og evt. folk som vil starte deres egen virksomhed.. Dette har jeg slet ikke i tankerne, men på den anden sidel ved jeg jo godt, at HHX åbner stort set de samme veje som STX, men alligevel kan jeg ikke lade vær med at komme i tvivl, og jeg kan ikke finde ud af hvad der skal til, før at jeg tager den endelige beslutning..

 

#2 "Det eneste du udelukker for dig selv (i første omgang) med en HHX, er de naturvidenskabelig dag på universitetet. Der er ganske rigtigt en del der vælger HHX, som efterfølende vælger noget indenfor handel, jura, etc. Men det er langt fra altid tilfældet. Generelt er du utrolig godt stillet i forhold til alle samfundsvidenskabelige uddannelser med en HHX, så hvis det er vejen du regner med at gå, er HHX anbefalelsesværdigt."

 

Så dvs. at hvis jeg vælger HHX, og det viser sig, at jeg med min uddannelse skal have læst naturvidenskabelige fag, så kan jeg ikke læse det på universitetet? 

 

 

 

 

 


Brugbart svar (2)

Svar #7
03. februar 2013 af IsabellaFF

#6

 

Ja, jeg bliver fyldt med en masse samfundsfag, men det er vel mere handelrelateret? Tænker også at som journalist, skal man vel også have en god viden indenfor historie, som man får på STX?

Du har også historie på HHX, det hedder bare samtidshistorie og er kun på B-niveau, fremfor historie på A-niveau. 

 

Så dvs. at hvis jeg vælger HHX, og det viser sig, at jeg med min uddannelse skal have læst naturvidenskabelige fag, så kan jeg ikke læse det på universitetet?

Det kan du sagtens. :) Hvis du fx på 3. år beslutter dig for, at du gerne vil læse medicin (og du har snittet til det fra HHX), kan du supplere fysik og kemi når du er blevet student på et studenterkursus/GSK. Det er en lidt besværlig vej at gå, men ikke en umulig vej. :)

 

 


Svar #8
03. februar 2013 af Josefine4

#7

 

Det kan du sagtens. :) Hvis du fx på 3. år beslutter dig for, at du gerne vil læse medicin (og du har snittet til det fra HHX), kan du supplere fysik og kemi når du er blevet student på et studenterkursus/GSK. Det er en lidt besværlig vej at gå, men ikke en umulig vej. :)

 

Okay, så dvs. at hvis vi nu tager medicin som eksempel, og vi nu siger, at jeg havde vælger STX i stedet for, med fysik og kemi på C, skal jeg så stadig supplere med det?


Brugbart svar (2)

Svar #9
03. februar 2013 af IsabellaFF

#8

Ja, så skal du supplere det op fra C- til B-niveau. Medicin kræver Matematik A, fysik B og Kemi B (og dansk A og engelsk B, men det har du uanset hvilket slags gymnasie).

 

http://www.aalborgstudenterkursus.dk/hold-(2).aspx?link=http://unv1.aalborg-stu.dk/holdinfo/1001.html

Her kan du supplere fysik fra 0-niveau (altså, intet, fx hvis du går på HHX) til B-niveau på 4 måneder. Det gør man på STX fordelt over to år. Så skal du også supplere kemi, og det kan du også gøre på 4 måneder. Begge kan du enten få som aften eller dagkursus, eller du kan vælge at bruge en hel sommerferie på et fag (det er der mange der gør, for at kunne starte med det samme på deres videregående uddannelse efter gymnasiet)

Matematik A kan du få på både HTX, HHX og STX, så det skal du ikke tænke på, medmindre du vælger (ligesom mig) at tage det bagefter for ikke at ødelægge dit snit.

Har du fx fået et snit på 10,9 på HHX, og får 02 i fysik, kemi og matematik på studenterkursus/GSK, påvirker det nemlig ikke dit snit - du skal bare være bestået. Smart hvis det ikke er de fag man er stærkest i (selvom det, at du skal klare dig godt på et naturv. studie selvfølgelig forudsætter, at du ikke er helt tabt i de fag).

 

Det jeg lige nævnte er et smart valg for folk der måske gerne vil læse medicin, og ligger på et 7-tal i matematik, fysik, kemi, biologi osv., og faktisk er stærkest i de samfundsv. og økonomiske fag, for på den måde kan man tilegne sig et godt gennemsnit og komme ind på sin uddannelse, selvom man faktisk ikke er et 12-tal i naturv. fag.


Brugbart svar (1)

Svar #10
03. februar 2013 af adsafadfdsafdasf

Maja

Du kan også henvende dig ved din studievejleder på skolen. Din studievejleder burde være i stand til at hjælpe dig med dit valg.


Svar #11
03. februar 2013 af Josefine4

#9 Mange tak for svar! Det hjalp lidt på min beslutning.. Tror det ender med HHX.. og ellers kan jeg jo altid skifte efter grundforløbet, hvis det går helt galt.

 

#10 Jeg har snakket med min vejleder, og han råder mig til STX, mest fordi han siger den er bredere, men der er jeg nu ikke helt enig


Svar #12
03. februar 2013 af Josefine4

Dog kan jeg heller ikke lade vær med at tage rygterne om de forskellige ungdomssuddannelser med i betragtning. 

Rygterne går jo på at HHX elverne er kendt som "poptøser" samt "popdrenge" og at STX mere er for "hippierne" samt mere frit.

 

Er der nogen, der kan svare på, om dette blot er rygter, eller om der faktisk er noget om det?


Brugbart svar (1)

Svar #13
03. februar 2013 af IsabellaFF

#11

Jeg ville nok ikke vente helt til efter grundforløbet med at skifte, hvis vi er ude i et skift fra HHX til STX, da du så kommer til at mangle et halvt år af alle fagene, som man kun har på STX. 

 

STX er bredere hvis du vælger en naturvidenskabelig linje, ellers kan du bruge den til lige så meget som en HHX.

En STX kan være bredere end HHX, og er mest praktisk at tage hvis man VED at man gerne vil noget naturvidenskabeligt, men er man på en samfundsv. eller sproglig linje, kan man faktisk ikke bruge den til mere uden at supplere fysik, kemi og matematik op. :) Her har man så bare fordelen at man allerede har haft det på C-niveau, og derfor skal bruge lidt kortere tid på at supplere.

 

#12

Der er sådan nogle typer over ALT. :) Jeg har været på brobygning og til åbent hus mange steder, og det afhænger faktisk meget på hvilket gymnasie det er. Fx er det sådan i Aalborg, at man siger, at eleverne på Katedralskolen (stx) er hippier (fik jeg bekræftet) og elever på hasseris gymnasium (stx) er poptøser og popdrenge, og det er vist delvist rigtigt, har jeg fået et indtryk af. 

På HHX synes jeg det virker meget normalt og ikke så opdelt som på STX. Der er mange piger med langt lyst hår og drenge i skjorter, men du falder ikke over Louis Vuitton tasker og jakkesæt i indgangen. :)

Jeg følte mere at der var plads til alle på HHX, hvorimod jeg følte, at man kun passede ind på STX hvis man var én af de typer der var overrepræsenteret der. :) Men HUSK at det er forskelligt fra by til by.


Brugbart svar (1)

Svar #14
03. februar 2013 af IsabellaFF

Men jeg synes også at du skal høre nogle svar fra nogle andre, for jeg er nok ikke helt objektiv :)

Brugbart svar (2)

Svar #15
04. februar 2013 af bayarea (Slettet)

Mit svar er skrevet ud fra journalistik-vinklen. Det er skrevet hurtigt og er derfor lidt ustruktureret, men jeg håber, du kan bruge det.


Ved optagelse på journalistik har det ikke betydning, om du har en STX eller HHX (eller sågar HF, HTX mv.) som baggrund.

 

Selvom du måske ikke kan bruge den detaljerede viden fra de naturvidenskabelige fag, kan du dog sagtens trække på den naturvidenskabelige og rationelle måde at arbejde på. Med andre ord lærer du at anskue ting på forskellige måder, og der et netop vigtigt som journalist at kunne gribe et emne an fra mange forskellige vinkler.

Men det afhænger selvfølgelig også en del af, hvilken form for journalistik, du interesserer dig for. Og det kan være svært at vide allerede i folkeskolen. Hvis du fx brænder for erhvervsjournalistik, vil HHX’en bestemt være relevant. Men hvis erhvervs slet ikke er dig, bliver det nogle lange år.

 

STX er mere generel. Min erfaring siger, at det netop er et stort plus for journalister. Det er nemlig vigtigt at vide meget forskelligt. Selvfølgelig vil der være fag, der ikke interesserer dig, men de er gode at have med i bagagen. Især inden for journalistik. Du kan jo ikke altid skrive artikler om ét emne men kommer til at arbejde med mange forskellige emner.

Personligt synes jeg (ift. journalistik), at samfundsfag på A-niveau er et godt udgangspunkt. Engelsk A vil også være et plus. Og matematik på (min.) B-niveau.

 

Jeg vil mene, at hvilken afgangsgivende eksamen, du får, ikke har betydning for, om du bliver journalist eller ej. Men det kan have betydning for, hvilken gren af journalistikken du ender med, hvor meget ekstra viden du senere skal ”indhente” mv.

Ift. optagelse har det heller ikke betydning, hvilke fag du har haft – så længe du har de adgangsgivende fag. På HHX vil du også have ”ligegyldige fag” ift. at blive journalist, så på den måde er det ”pest eller kolera”.

 

Skal du skrive en artikel om rygning, vil det være relevant at have noget viden om kemi og biologi. Er emnet naturkatastrofer, vil naturgeografi være godt at have med i bagagen. Så selvom du ikke er fan af de naturvidenskabelige fag, er de gode at have haft på C-niveau.

 

Det gode ved HHX er, at du har en del samfundsfaglige fag, fx International Økonomi, hvor du får viden om verdensøkonomien og samfundet generelt.

STX er det almene gymnasium, og du lærer derfor lidt om mange ting inden for adskillige fag. Og det er netop vigtigt som journalist at have viden inden for en masse ting i samfundet.  Derfor vil min umiddelbare tanke være en samfundsvidenskabelig linje på STX. Men igen – du kan sagtens komme ind på uddannelsen med en HHX.

 

Umiddelbart ser jeg flest plusser ved STX, medmindre du virkelig brænder for især erhvervsjournalistik. Og selv hvis du gør det, kommer du til at beskæftige dig med andre grene i løbet af din uddannelse. Men jeg er selvfølgelig farvet af, at jeg selv er STX'er og journalistikstuderende.

Jeg ville ikke bekymre mig om de naturvidenskabelige fag. Du kan jo vælge dem på C-niveau og skal derfor kun have dem i ét år.

 

Held og lykke med valget.


Brugbart svar (1)

Svar #16
05. februar 2013 af IsabellaFF

Kom endelig med en opdatering om hvad du har valgt. :-D

 

Vi skal senest vælge i dag, og jeg må indrømme at jeg også bliver en lille smule i tvivl. Man kan jo aldrig være 100% sikker på, at det man vælger er det rigtige.


Svar #17
06. februar 2013 af Josefine4

#15 Mange tak for svar! 

Det skal lige siges, at jeg jo overhovedet ikke er sikker på om det er journalist, jeg vil være, så tror i bund og grund jeg lidt skal lade vær med at tænke på hvad jeg skal efter min ungdomsuddannelse, og mere vælge efter hvad jeg føler lige nu og her, for ellers tror det bliver 3 lange år, og som IsabellaFF også har skrevet, så kan man jo altid supplere med nogle fag efterfølgende hvis der bliver behov for det.

Derudover tror jeg, at jeg kan få et højere snit på HHX end på STX, eftersom jeg er ret elendig til de naturvidenskabelig fag, oltidskundskab osv. Så derfor tror jeg, også det er vigtigt at tage efter, hvor jeg tror, at jeg kan få det højeste snit, for det har jo betydning for hvilke uddannelser jeg kan komme ind på..

 

Dog skal det siges, at jeg stadig er rigtig i tvivl, og jeg bliver let påvirket fra alle sider.. Derimod tror jeg ikke, at jeg bliver 100% afklaret, men der er jo altid mulighed for at skifte gymnasie, hvis det går helt galt...

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #18
07. februar 2013 af flower96 (Slettet)

Hej. Vil bare lige skrive, at jeg var i den samme situation, for et år siden, da jeg skulle vælge.

Jeg var meget i tvivl selv, og jeg hadede de naturvidenskabelig fag, dog vidste jeg ikke hvad jeg skulle være.

Jeg endte dog med at vælge det jeg følte for allermest der, da jeg slet ikke kunne klare tanken om kemi, biologi  osv.

Jeg valgte og skifte efter grundforløbet, da det blev alt for meget med tal og handel og gøre, og jeg fandt så ud af at jeg ikke længere ville være noget inden for handel, og det bare ikke var mig.

Nu går jeg på den samf linje på stx :) Og er så glad for det!

Så vælg det du føler for allermest .... du kan altid skifte...

Men som en skriver så får man altså ikke meget samf på HHX. det er obligatoisk C og højst på B niveau!


Brugbart svar (1)

Svar #19
07. februar 2013 af Hebi

Dog kan jeg heller ikke lade vær med at tage rygterne om de forskellige ungdomssuddannelser med i betragtning.

Rygterne går jo på at HHX elverne er kendt som "poptøser" samt "popdrenge" og at STX mere er for "hippierne" samt mere frit.

Jeg kan prøve at dele mine erfaringer med dig, men generelt er det forskelligt fra gymnasium til gymnasium. Jeg gik selv på et gymnasie hvor både HHX, STX og HTX var repræsenteret. Jeg var selv HHX'er.

HTX: Generelt som rygterne siger, en anelse nørdede. Mange gik med store hættetrøjer, hullede t-shirts, gamle jeans, og piger var der ikke mange af, dem der var, var primært lidt af samme type. Der var nogle HTX klasser lige ved siden af der hvor jeg gik, og generelt set var samtaleemnet uden for HTX klassen, mens de ventede på deres lærer: World of warcraft, div. spil, og computer og IT relaterede ting. Positivt set syntes jeg at sammenholdet blandt HTX'erne virkede rigtig godt, alle var med, og ingen var udenfor.  Der var altså kort sagt ''plads til alle''.

STX: Det typiske hippiegymnasium, hvor mange var politisk-aktive, og hvor socialdemokraterne nok ville kunne indhente en del stemmer, indenfor den nærmeste fremtid. De gange hvor der var demonstrationer, eller generel kamp med politiske budskaber, var det altid STX'erne der deltog, og mødte talstærkt op. Studiet var præget af at være et generelt ''forberedelsesstudium'' så folk var meget forskellige, og havde meget vidt forskellige interesser.

HHX: Handelsgymnasiet på godt og ondt. Mange på 3. år handlede med aktier, læste børsen, eller deltog. i div. finansielle spil om penge eller præmier. Hvad angår tøjdelen, gik alle relativt meget op i mode, og jeg tror generelt set, det var betydeligt mindre velset at dukke op i gammelt udslidt tøj på HHX, end det var på nogle af de andre gymnasieafdelinger (HTX + STX) Der var relativ stor konkurrence og arrogance på HHX-afdelingen, og karakterer virkede mere som et ''samtaleemne'' på HHX, end på de andre gymnasieafdelinger. Studiet var præget af, at folk havde deres egne små grupper, der var altså ikke et ''kæmpe socialt klasse sammenhold'' som på HTX. Jeg syntes imodsætning til HTX og tilnærmelsesvis STX, at studietmiljøet på HHX var dårligere. På 3. år, var der en tendens til, at folk grupperede ud fra, hvem der skulle det samme her i livet, deres karakterer og generelt ud fra deres ''forventede social status.'' Det virkede helt ærligt meget overfladisk, men så igen relativt naturligt, ihvertfald i den klasse jeg gik i.

Skulle jeg vælge ud fra studiemiljø, tolerance og åbenhed ville jeg nok vælge HTX. Skulle jeg vælge ud fra konkurrencementalitet og faglighed ville jeg nok vælge HHX. Skulle jeg vælge ud fra muligheder, forskellighed og politisk engagement, ville jeg vælge STX.

Men once again, dette var kun mine oplevelser under gymnasietiden.

Det er næppe sådan på alle gymnasier :-)

 

 


Svar #20
25. februar 2013 af Josefine4

Tak for hjælpen allesammen! Det ender med, at jeg søger ind på HHX på den internationale linje. 

#16 Hvad valgte du?


Skriv et svar til: Krise!! STX eller HHX?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.