Geografi

Hjælp til geografi opgaver, tak!

03. februar 2013 af MajaBirch (Slettet) - Niveau: 8. klasse

Spørgsmålene lyder:

- Find ud af hvilke metaller, der forekommer some rene grundstoffer i naturen.

- For 100 år siden blev der produceret meget kobber i europæiske kobberminer. Hvad kan årsagen være til, at produktionen næsten er ophørt?

- Til el-kabler bliver kobber i stigende grad erstattet af aluminium. Hvad kan årsagen være til det?

Håber i vil hjælpe, da jeg har lidt svært ved at finde ud af det.

Knus, Maja :-)


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. februar 2013 af hesch (Slettet)

Ad:  Find ud af hvilke metaller, der forekommer some rene grundstoffer i naturen. Ædle metaller, der ikke korroderer, som guld, platin ?

Ad:  For 100 år siden blev der produceret meget kobber i europæiske kobberminer. Hvad kan årsagen være til, at produktionen næsten er ophørt.  Kobber mønter og  Kobbertage erstattet af andre materialer ?

Ad:  Til el-kabler bliver kobber i stigende grad erstattet af aluminium. Man foretrækker aluminium til højspændingsledninger ( luftledninger )  fordi aluminium er lettere end kobber, og man derfor kan spare ved at bygge spinklere master. Men nu er man jo begyndt at grave kablerne ned, fordi de ligger bedre beskyttet i jorden, og her betyder vægten ingenting. Så jeg tvivler lidt på denne påstand. Noget andet er at telefonkabler erstattes af lysledere.


Brugbart svar (1)

Svar #2
04. februar 2013 af T83 (Slettet)

Ad:  Find ud af hvilke metaller, der forekommer some rene grundstoffer i naturen. Se http://en.wikipedia.org/wiki/Native_metal eller ogsaa http://de.wikipedia.org/wiki/Gediegen

Ad:  For 100 år siden blev der produceret meget kobber i europæiske kobberminer. Hvad kan årsagen være til, at produktionen næsten er ophørt. Kobber er blevet ret sjaeldent i Europa fordi de fleste miner i Europa er blevet tömt for kobber. Der findes nogle ressourcer endnu i Europa, men det er meget dyrt med at producere kobber. Idag er det Chile, Nordamerika og Rusland som er hovedproducenter af kobber.

Ad:  Til el-kabler bliver kobber i stigende grad erstattet af aluminium. Aluminium er et meget hyppigt forekommende metal. Dvs. det er ret billigt at producere naar man har billig el i naerheden. Og det kan nemt genbruges (uden det store el-forbrug). Derudover har aluminium en bedre ledningsevne end kobber, hvilket medförer mindre el-tab over lange distancer.

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
05. februar 2013 af hesch (Slettet)

#2:

Ad:  Derudover har aluminium en bedre ledningsevne end kobber, hvilket medförer mindre el-tab over lange distancer.

Det er forkert:

Ifølge IEC sættes ρe = 17,241 Ωmm2/km for udglødet kobber og 28,264 Ωmm2/km for aluminium, ved 20°C.

Kobber leder altså ca. 64% bedre end aluminium.

Kilde:  http://www.dark.dk/archive/technotes/kabellommebog.pdf


Brugbart svar (1)

Svar #4
05. februar 2013 af hesch (Slettet)

#2:   Du skal endvidere bemærke, at kobbers varmeledningsevne er 88% bedre end aluminiums:

Cu:  385 W/(m*K)

Al:    205 W/(m*K)

Dette har speciel betydning for jordkabler, hvor en passage af f.eks. et fjernvarmerør medfører en lokal opvarmning. Denne forstærkes så af en lokal forøgelse af resistansen, med lokal forøget effekttab i kablet. Denne "onde" spiral ( også kaldet en "hotspot" ) medfører ofte en lokal afbrænding af kablet.

En god varmeledningsevne vil bedre aflede varmen fra denne hotspot, så også derfor er Cu at foretrække som leder i jordkabler.  ( Luftledninger passerer ikke nogen fjernvarmerør ).   :)


Skriv et svar til: Hjælp til geografi opgaver, tak!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.