Fysik

fart og acceleration

06. februar 2013 af solsorten1 (Slettet) - Niveau: C-niveau

På en motorvej kører trafikken med 110 km/h. En bil holder stille i nødsporet langs motorvejen. Bilens fører ønsker at køre ind på motorvejen igen. Under denne udkørsel accelererer bilen med en konstant acceleration på 1,8 m/s2

Føreren af bilen vil undgå, at den bagvedkørende bil skal sagtne farten, når hun kører ind på motorvejen og accelererer op.

Hvor stort et hul i trafikken skal føreren vente på, når afstanden til den bagvedkørende bil skal være mindst 25 m under hele accelerationen?.


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. februar 2013 af peter lind

Find hvor lang tid og længden af den strækning bilisten skal køre for at komme op på 110 km/timen.

Find dernæst hvor lang en strækning en bil med en fart på 110 km i timen. Lav en tallinje med de forskellige tal, så kan du se hvordan resten skal klares.

Formler s=½a*t2 , v =a*t,   s= v*t


Brugbart svar (2)

Svar #2
06. februar 2013 af KimT.T. (Slettet)

Gør dig først nogle overvejelser mht., hvad de opgivne informationer giver af betingelser. Vi får at vide, at der skal være mindst 25 m afstand mellem bilen (A) og dens bagvedkørende bil (B); dvs. når A opnår en hastighed
vA,1 = (110/3,6) m/s = 30,56 m/s
så skal afstanden mellem A og B
sAB,1 = 25 m 

Vi bestemmer først og fremmest tiden t1, det tager for A at opnå denne hastighed vA
a = vA,1 / t1 ⇔ t1 = vA,1 / a  
t1 = 30,56 m/s / 1,8 m/s2 = 16,98 s

Vi beregner hermed afstanden mellem denne startposition og den position, hvor A har opnået vA,1 (vi lader nulpunktet for vores strækningsskala være placeret ved A's position ved t = 0):
sA,1 = a * tA,1 + vA,0 * tA,0 + sA,0 
sA,1 = 1,8 m/s2 *16,98 s = 30,56 m      (bemærk, at de to sidste led bliver lig 0 på grund af nulpunktsplaceringen)

Nu ved vi, at efter 16,98 s befinder A sig 30,56 m væk fra nulpunktet. Samtidig ved vi, at B skal befinde sig 25 m fra A efter de 16,98 s (altså hvor A jo har opnået 30,56 m/s svarende til de 110 km/t); dvs.
sB,1 = 30,56 m - 25 m = 5,56 m

Vi skal nu blot finde startpunktet for B, som svarer til den afstand, der skal være mellem A og B fra starten (t = 0); her tager vi netop udgangspunkt i afstanden mellem A og B ved tiden t1 = 16,98 s:
sB,1 = vB * t1 + sB,0 ⇔ sB,0 = sB,1 - vB * t1
sB,0 = 5,56 m - 30,56 m/s * 16,98 s = -513,35 m

(Bemærk at det negative fortegn skyldes, at B er til venstre for nulpunktet). Konklusionen er, at bilen A skal have en afstand på minimum 510 m fra den bagvedkørende billist B, når han begynder at accelere og skal nå op på de 110 km/t med en afstand på 25 m fra B.    
   
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. januar 2017 af Alex777 (Slettet)

Fart

Brugbart svar (0)

Svar #4
04. januar 2017 af Alex777 (Slettet)

Når jeg overhaler en bil der køre 80 , med høj fart og jeg kommer kommer op på 140 km. I timen på en strækning af 1.2 km , hvor stærkt skal den overhalet bil køre for at ligge 100 meter bag mig på den strækning ??

Brugbart svar (0)

Svar #5
04. januar 2017 af peter lind

Giv en ordentlig beskrivelse af opgaven.

Det er jo en helt anden opgave end den i tråden her , så opret din egen tråd


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. januar 2017 af Alex777 (Slettet)

Opgaven går ud på mellemacceleration , hvor meget Den bil der køre 80 skal øge farten med for at hente den foran kørende bil som rammer fart 140 km. I t. På den strækning

Skriv et svar til: fart og acceleration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.