Kemi

pH i pufferopløsning hvor der tilsættes saltsyre efterfølgende

07. februar 2013 af Rasmuslarsenjylland (Slettet) - Niveau: A-niveau

Mælkesyre (2-hydroxypropansyre), CH3CHOHCOOH, og dens korresponderende base lactat,CH3CHOHCOO¯ er et kendt puffersystem. pufferopløsning fremstilles ved at blande 5,00 g mælkesyre og 10,0 g natriumlactat i 100 mL vand. Herefter tilsættes 5,0 mL 1,0 M saltsyre

Hvordan skal jeg beregne pH?


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. februar 2013 af mathon

 

               n(C3H6O3) = (5,00 g) / (90,08 g/mol) = 0,056 mol
               n(C3H5O3-) = (10,00 g) / (89,07 g/mol) = 0,112 mol

 

   før tilsætning af 5,0 mL 1,0 M saltsyre = 0,005 mol saltsyre

                 
                              pHfør = pKs + log(
n(C3H5O3-) /  n(C3H6O3)) = 3,86 + log(0,112 / 0,056) = 4,16        

 

  ved tilsætning af  0,005 mol H3O+  
  tvinges
                                          C3H6O3    +   H2O   <--->   C3H5O3-   +   H3O+

  mod venstre så den nye ligevægt
  giver

                              pHefter = 3,86 + log( (0,112 - 0,005) / (0,056 + 0,005) ) = 4,10

 

  i overensstemmelse med, at pH for en puffer med rimelig kapacitet ikke ændres nævneværdigt ved
  tilsætning af et mindre volumen stærk syre eller stærk base


                      

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. marts 2016 af bellamus18 (Slettet)

Hvorfor plusser du og minusser med 0,005 ?  ved tilsætning af  0,005 mol hcl i opløsningen ?? 


Skriv et svar til: pH i pufferopløsning hvor der tilsættes saltsyre efterfølgende

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.