Matematik

Funktionsforskrift for ugelønnen?

08. februar 2013 af Tazo (Slettet) - Niveau: C-niveau

En HH-elev, der har job på en tankstation, får ugeløn efter følgende tarif:

Grundløn:   0 kr.
Arbejdstid: 0 – 10 timer:  40 kr. i timen
Arbejdstid: over 10 timer:  60 kr. i timen

(Skal forstås således:
For de første 10 timer om ugen: 40 kr. i timen.
For timer derudover: 60 kr. i timen)

a) Hvor meget tjener HH-eleven efter 5, 10, 15, 20 timers arbejde?
Arbejder eleven
5 timer så tjener han 40*5 = 200 kr.
10 timer, tjener han 40* 10 = 400 kr.
15 timer, tjener han (40*10) = 400 + (60 *5) = 300 = 700 kr.
20 timer, tjener han (40*10) =400 + (60* 10)= 600 = 1000 kr. 

b) Tegn en funktion, der viser ugelønnen efter denne tarif.

c) Bestem en forskrift f, der passer til denne funktion.

Hvordan skal b og c løses? Har prøvet mig frem således:

x = Arbejdstimer
f(x) = 40 kr. i timen ved 0-10 timers arbejde f(x) = 40x < 10
g(x) = 60 kr. derudover i timen ved over 10 timers arbejde = g(x) =40x < 10 < 60x

Men synes ikke lige jeg kan få den til at gå op således.. Hmm Nogen som kan hjælpe? Eller evt. forklare hvad jeg så skal gøre? Jeg har vedhæftet et billede i forsøg på at løse b - ser den rigtig ud? 

d) Hvor mange timer skal HH-eleven arbejde om ugen for at tjene 640 kr.?

Vedhæftet fil: Bilag 4.jpg

Skriv et svar til: Funktionsforskrift for ugelønnen?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.