Kemi

pks og pH

10. februar 2013 af xxx007xxx (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvorfor er pH = halvdelen af pks-værdien i ækvivalenspunktet?


Brugbart svar (1)

Svar #1
11. februar 2013 af ChemistryIsKey

Ifølge pufferligningen fås ved ækvivalenspunktet

     pH = pKs + log(nS/nB) = pKs + log(0.5/0.5) = pKs + log(1) = pKs + 0 = pKs

Der er lige meget syre og base i ækvivalenspunktet og derfor kan stofmængderne af stofferne udskiftes med 0.5 :-)


Brugbart svar (1)

Svar #2
11. februar 2013 af mathon

eller da

                                                  pH = pKs + log(nb/ns)

og
       når Vo er titratorvolumenet og 0≤V≤Vo det gradvist tilførte variable titratorvolumen

        ns = Vo•cb - V•cb

        nb = V•cb

                                                  pH = pKs + log(V / (Vo-V))

hvoraf for
                    V = (1/2)Vo

                                                  pH = pKs + log((1/2)Vo / (Vo-(1/2)Vo)) = pKs + log(1) = pKs

                     


Skriv et svar til: pks og pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.