Matematik

Omskrivning til partialbrøk

11. februar 2013 af vMaalene (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej!
Jeg søger svar på hvordan man omskriver følgende brøk til en partialbrøk, jeg har startbrøken og svaret, men skal redegøre for omskrivningen fra :  1/v2-k til ((1/2k)/v-k) - ((1/2k)/v+k)

Jeg ved at jeg kan starte med at faktorisere nævneren i brøken, og får derned 1/(v+k)(v-k)

Brøkerne er også vedhæftet som fil, da det nok er lidt nemmere at skrive og læse brøkerne i den. 

Men hvad gør jeg derefter?? Håber I vil være søde at give en hånd! :)

Vedhæftet fil: Partialbrøk.docx

Brugbart svar (0)

Svar #1
11. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Benyt parenteser!!

Skriv

1/(v2-k2) = 1/(v+k)(v-k)) = a/(v+k) + b/(v-k)

og bestem konstanterne a og b ved at gange tilbage. Man får så 2 ligninger til bestemmelse af a og b.


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. februar 2013 af hbhans (Slettet)

Jeg regner videre på #1:

1/(v-k)*1/(v+k) = a/(v-k)  + b/(v+k)

Sæt højre side på samme brøkstreg:

[a(v+k) + b(v-k)]/[(v-k)(v+k)]

Hvis to  brøker med samme nævner skal være lige store, så må deres tællere være lige store:

a(v-k) + b(v+k) = 1

Sættes v = k fås: 2kb = 1

Sættes v = -k fås: -2ka = 1

Heraf findes a og b.

 


Svar #3
17. februar 2013 af vMaalene (Slettet)

Hvorfor sættes v=k og v=-k??


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Udtrykket skal gælde for alle v . Man kan benytte fremgangsmåden i #1, hvor man finder konstanterne ved at benytte identitetssætningen for polynomier. I #2 benyttes, at man ved at vælge to bestemte værdier for v får to ligninger, der hver kun indeholder den ene koefficient, som så umidddelbart kan bestemmes.


Svar #5
17. februar 2013 af vMaalene (Slettet)

Men hvordan findes konstanterne videre ud fra #1? 

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Man har

1/(v2-k2) = 1/((v+k)(v-k)) = a/(v+k) + b/(v-k)

                                          = [ a·(v-k) + b·(v+k) ] / ((v+k)(v-k))

                                          = [ av - ak + bv + bk ] / (v2 - k2)

                                          = [ (a+b)v + (b-a)k ] / (v2 - k2)

Udtrykket vi startede med har samme nævner som det sidste udtryk. Udtrykket (a+b)v + (b-a)k skal da som polynomium i v stemme overens med polynomiet 1 . Det kan kun lade sig gøre, hvis de to polynomier stemmer overens i koefficienterne, dvs. der må gælde

a+b = 0 og

(b-a)·k = 1

Vi har alts 2 ligninger med de to ubekendte a og b. Da a = -b, fås så

2bk = 1, eller b = 1/(2k), og dermed a = -1/(2k). hermed er vist, at

1/(v2-k2) = -(1/(2k)) / (v+k) + (1/(2k)) / (v-k)

 


Skriv et svar til: Omskrivning til partialbrøk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.