Kemi

Titreringsopgave

11. februar 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL - Niveau: C-niveau

Hvorfor er det oplagt at bruge phenolphthalein som indikator, når man titrerer eddikesyre med natriumhydroxid-opløsning?

 

 reaktionsligning:

                                 CH3COOH (aq) + NaOH (aq) → CH3COONa (aq) + H2O (l)

 

jeg kender godt til omslagsområdet for phenolpthalein; den er farveløs fra 0,0 - 8,2 og er rød fra 10 til og op og har sit omslagsområde ved 8,2 - 10,0 .. men jeg kan ikke se, hvordan jeg kan bruge denne information til at vise, at den er god?

 

Skal jeg komme ind på en eller anden pH-beregning?

Skal jeg komme ind på, at eddikesyre er en svag syre, og OH- er en stærk syre?

Er det noget helt andet?

Tak :)


Svar #1
11. februar 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

 ... er det måske fordi, at OH- er en stærk base, og CH3COOH er en svag syre, og dermed "findes" ækvivalenspunktet i højere pH-værdier, da basen her er "stærkere" end syren?


Brugbart svar (2)

Svar #2
12. februar 2013 af KimT.T. (Slettet)

#1 Det kan være en god huskemetode, men det er ikke desto mindre den forkerte forklaring. Grunden til at titreringen af en svag syre med en stærk base resulterer i et ækvivalenspunkt i det basiske område, skyldes at ved ækvivalenspunktet findes den svages syres korresponderende svage base, acetationen
CH3COOH (aq) + OH- (aq) → CH3COO- (aq) + H2O (l)

(hvor der for titrering af en stærk syre med en stærk base vil dannes et neutralt salt, hvoraf pH ved ækvivalenspunkt altid vil befinde sig lige omkring 7).

Hvorfor er phenolphthalein med dens omslagsområde 8,2-10,0 så en god indikator til denne titrering? Fordi det er i det pH-område, hvor ækvivalenspunktet for titreringsreaktionen vil være placeret. Vi ved, at ved ækvivalenspunktet må det gælde, at al eddikesyren er blevet omdannet til acetationen; dvs. at den aktuelle koncentration af acetationen må være lig med den initiale formelle koncentration af eddikesyren: 
[CH3COO-] = c(CH3COOH) 

Vi har altså acetationen i vandig opløsning, som skaber ligevægten:
CH3COO- (aq) + H2O (l) ⇔ CH3COOH (aq) + OH- (aq)

Acetationen er en svag base, så vi kan tillade os at benytte en formel, der simplificerer massevirkningsbrøken for ligevægten:
pH = 14-(0,5*(pKb - log(cb)))  

Indsætter du pKb = 9,25 vil du få, at
8,2 < pH < 10,0 for
0,01 < c< 10,0
(hvor ovenstående koncentrationsinterval netop er det område, hvor vi almindeligvis arbejder i).

Ved ækvivalenspunktet vil pH altså ligge omkring 8-10, hvorfor phenolpthalein er en velegnet indikator.   

 


Svar #3
12. februar 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

       super .. det kunne vist ikke blive forklaret meget bedre


Skriv et svar til: Titreringsopgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.