Matematik

Stigning og fald i procent

13. februar 2013 af Ceerial (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Jeg har meget svært ved regning stigning og fald i ved procent regning.

Jeg har det med at bytte rundt på de to ting.

Jeg har blandt andet et regne stykke der lyder sådan her:

_________________________

Gammelpris:                ???

Ændring i procent    +250%

Ny pris:                         343,00 kr

__________________________

 

Hvad er gammelprisen?

På min facitliste står det skal give 98 kr.

Hvis nogen udover at give mig formlen, måske forklare lidt dybere/give nogle råd til hvordan man finder ud af om man regner i stigniger eller fald i procenter, ville jeg blive utroligt lykkelig.


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Procenten regnes i forhold til den gamle pris. Hvis den gamle pris er x, har man så

x + x·250/100 = 343

Løs denne ligning i x.


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. februar 2013 af ChemistryIsKey

Formlen til brug er

      Pefter = Pfør · (1 + r%)

Hvori Pefter er den nye pris, Pfør er den gamle og r% er hvor mange procent stigningen er på. Vi isolerer Pfør

      Pfør = Pefter / (1 + r%)

      Pfør = 343 kr / (1 + 250%) = 343 kr / (1 + 2.50) = 343 kr / (3.50) = 98 kr

 


Skriv et svar til: Stigning og fald i procent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.