Matematik

Bestem b og c for grafen f(x)=-x^2+bx+c

17. februar 2013 af gymnasieelev95 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Heeej alle :-)

Sidder med en matematikopgave jeg ikke ved hvordan jeg skal løse.

Grafen for f(x)=-x^2+bx+c har toppunktet i (2,1). Bestem b og c

Håber virkelig der er nogle der vil hjælpe med hvordan man finder b og c. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. februar 2013 af mathon

 

                      (-b/(2•(-1)) = 2

                       b = 4

                      y = -x2 + 4 x + c    

                      1 = -22 + 42 + c


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Hvis du har mulighed for at benytte differentiaregning, ved man så, at

f '(2) = 0 , og at f(2) = 1

hvilket giver to ligninger til bestemmelse af b og c.

Man kan også benytte den færdige formel for toppunktets koordinater:

xT = -b/(2a)

yT = f(xT) = -d/(4a)

Benytter man formlen for xT , kendet man xT = 2 og man kender koefficienten a . Man kan da beregne b.

Endelig kender man så yT = 1 = f(2) = -22 + b·2 + c . Da b nu er kendt, kan man bestemme c .


Svar #3
17. februar 2013 af gymnasieelev95 (Slettet)

Mange tak, hjalp virkelig meget!


Brugbart svar (1)

Svar #4
17. februar 2013 af Euroman28

Du får oplyst at f(x) har toppunkt i P(2,1) og det betyder 

at f'(x) = 0 og da du får at vide at funktionen har toppunkt i P, så betyder det at f(x) har vandret i tangent i det punkt.

Med andre ord f'(2) = 0 

Desuden må det antages at siden P ligger på grafen så gælder det 

Det kan desuden aflæse fra opgave at a i f(x) er a = -1

 

Alt dette kan skrives pænere op, så 

Dernæst efter du har udregnet b, så kan du indsætte b i 

hvilket giver dig mulighed for at finde c. 

- - -

Der er Matematik i alt.


Skriv et svar til: Bestem b og c for grafen f(x)=-x^2+bx+c

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.