Matematik

Udregning af promille og bøde

19. februar 2013 af silnul (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Hej Jeg søger hjælp til hvordan jeg skal løse de to nedstående opgaver, da jeg ingen anelse har over hovedet.

5.6 En spritbilist har kørt med en promille på 1,2.
Hvor mange procent af den udbetalte månedsløn skal spritbilisten
betale i bøde?

5.5 To spritbilister, Mette og Jeppe, får begge en bøde på 12 000 kr.
Mette har en promille, der er dobbelt så stor, som den Jeppe har.
Hvor stor er den månedsløn, Mette får udbetalt, i forhold til den
månedsløn Jeppe får udbetalt?

 

NOTA TIL OPGAVEN

Første gang du kører spritkørsel, får du:
Frakendt kørekort
0,51-1,2 ‰: Betinget frakendelse
Over 1,2 ‰: Ubetinget frakendelse i minimum 3 år
og En bøde


0,51-2,0 ‰: Bøde = din udbetalte månedsløn · din promille
Eksempel: Udbetalt månedsløn: 15 000 kr.
Promille: 0,6
Bøde = 9 000 kr.
 

Over 2,0 ‰: 20 dages betinget fængsel
samt en bøde på din udbetalte månedsløn
og Alkohol- og Trafikkursus
 

Du skal gennemføre et obligatorisk kursus om Alkohol og Trafik
for egen regning.
Kurset varer 4 x 2½ time og koster for tiden 2 000 kr.


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. februar 2013 af mette48 (Slettet)

Hvorfor starter du endnu en tråd om denne opgave, når du er blevet opfordret til at holde dig til den gamle tråd?

Du har allerede fårt hjælp, men har ikke selv løst ligningerne som du fik.

Jeppes løn * Jeppes promille = Mettes løn * Mettes promille

Mettes promille = 2 * Jespers promille     indsæt dette i første ligning og isoler Mettes løn i den ligning der fremkommer

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. februar 2013 af SuneChr

# 0  5.6

Vi ved ikke, om det er en førstegangsforseelse. Det er i notatet ikke klart, om der både gælder betinget frakendelse af kørekortet og en bøde.


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. februar 2013 af HaikuTheTiger (Slettet)

5.6

bøde = månedsløn x promille 

det skriver vi som 

b = m x p

i dette tilfælde bliver

b = m 1.2  

for at finde procenten skal du dividere bøden, b med månedslønnen, m og gange med 100

det giver

b = m x 1.2 / m x 100 % 

når du reducerer får du

b = 1.2 x 100 % = 120%

altså skal bilisten betale 120% af den udbetalte månedsløn i bøde


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. februar 2013 af HaikuTheTiger (Slettet)

5.5

 Mettes bøde = bM = 12.000 

Jeppes bøde = bJ = 12.000 

Mettes promille = 2p 

Jeppes promille = p

idet Mettes promille er dobbelt så stor som Jeppes

Mettes månedsløn = mM

Jeppes månedsløn = mJ  

ved at bruge formlen b = m x p får du  

12.000 = mM x 2p  og

12.000 = mJ x p  

hvilket medfører

mM x 2p = mJ x

så reducerer du - altså dividerer med det samme på begge sider af lighedstegnet - først med p og så med 2

herved får du

mM x 2 = mJ  

og herefter 

mM = mJ / 2  

Mettes udbetalte månedslønløn er altså halvt så stor som Jeppes


Skriv et svar til: Udregning af promille og bøde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.