Kemi

H3PO4 pH-beregning

20. februar 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL - Niveau: B-niveau

hej,

jeg titrerer 20 mL 0,03 M H3PO4 med 0,100 M NaOH

teoretisk beregnet pH

Hvordan finder jeg volumen af tilsat NaOH ved det 1. halvækvivalenspunkt?

(jeg ved godt, at pH = pKs (H3PO4) ved halvækvivalenspunktet, men jeg vil gerne se en beregning)

jeg skal jo kende volumen for at finde stofmængden af NaOH. NaOH og H3PO4 vil reagere, og jeg kan sætte de nye stofmængder af H3PO4 og H2PO4- ind i pufferligningen:

pH = pKs + log(nb / ns)

 


Svar #1
20. februar 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

udover det, så er jeg ved at blive skør i hovedet...

ved det 2. halvækvivalenspunkt er pH = pKs (H2PO3-)  .. dette kan jeg slet ikke få til at gå op ... der er jo et overskud at OH-   ....... hvordan kan man så nogensinde se, at pH = pKs der?

Please også find pH ved 1. halvækvivalenspunkt og aller vigtigst pH ved 2. halvækvivalenspunkt...

 


Brugbart svar (2)

Svar #2
20. februar 2013 af mathon

          titerligning
                                         Vo•cb = Vs•cs

                                          Vo = (cs/cb) • Vs = (0,03/0,1) • (10 mL) = 3 mL
 

       
ækvivalente stofmængder / M    H3PO4 (aq)   +   OH- (aq)   --->   H2PO4- (aq)   +   H2O (l)

                                                  0,003-V·cb                                 V·cb

 

                                                pH = pKs + log( nb / ns )

                                                pH = pKs + log( V·cb / (Vo•cb - V·cb) )

                                                pH = pKs + log( V / (Vo-V) )

       for V = (1/2)Vo
       har du
                                                pH = pKs + log( (1/2)Vo / (Vo - (1/2)Vo) )  = pKs + log(1) = pKs


Svar #3
20. februar 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

og jeg siger selvfølgelig forkert.... volumen af fosforsyren er 10 mL og IKKE 20 mL


Svar #4
20. februar 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

og please også hjælp med #1

  - Hvad er pH og volumen af NaOH ved det næste halv-ækvivalenspunkt?


Brugbart svar (2)

Svar #5
20. februar 2013 af mathon

al OH- tilsættes jo ikke på én gang;
det sikrer buretten

                   de første 3 mL OH- giver

                   0,003 mol H2PO4- i 13 mL opløsning

                   c(H2PO4-  = (0,003 mol) / (0,013 L) = 0,023 M

          titerligning
                                         Vo•cb = Vs•cs

                                          Vo = (cs/cb) • Vs = (0,023/0,1) • (13 mL) = 2,99 mL ≈ 3 mL

 

                                                pH = pKs2 + log( V / (Vo-V) )

      som for
      V = 1,5 mL

                                                pH = 7,2 + log( 1,5 / (3-1,5) ) = 7,2 + log(1) = 7,2

 

 

                  

                  

 


Svar #6
20. februar 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL


Svar #7
20. februar 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

jeg forstår det ikke helt.. jeg bliver nødt til at skrive det op (håber du bærer over med mig)   - jeg gør det på en lidt anden måde, da dette forlanges

 

Ved det 1. ½-ækvivalenspunkt:

Vo = 0,5 • (0,03 M • 0,010L) / (0,100L) = 0,0015 L 

                  H3PO4      +             OH-          ->              H2PO4-          +      H2O  

Start      0,00030mol          0,00015mol                                                                             

Slut       0,00015mol                 0 mol                      0,00015mol

pH = pKs + log10(0,00015/0,00015) = pKs

Ved det 1. ækvivalenspunkt:

Vo = (0,03 M • 0,010L) / (0,100L) = 0,0030 L  eller hvad er den? 

pH = 0,5 • (pKs(S) + pKs(Amf)) = 0,5 • (2,12 + 7,21) = 4,665

Ved det 2. ½-ækvivalenspunkt:

 Er i tvivl om, hvad Vo er her ........... forstår ikke #5

 

håber du vil hjælpe :) og jeg er meget taknemmelig for din hjælp

 


Svar #8
20. februar 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

#7

0,100L .. 0,100M


Svar #9
21. februar 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

har forstået det

tak


Skriv et svar til: H3PO4 pH-beregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.