Matematik

Sandsynlighed

20. februar 2013 af studiehjælp1992 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej. Jeg sidder med følgende opgave, som jeg ikk kan løse :/


i et bestemt spil kort trækker hver spiller tilfældigt 5 kort fra ialt 52 kort. De 5 kort udgør det, man kalder en "hånd".

a) hvor mange forskellige hænder kan der dannes?

b) hvor mange forskellige hænder kan der dannes af de 26 sorte kort?

c) hvad er sansynligheden for,at en hånd udelukkende består af sorte kort?
 

d) hvad er sansynligheden  for at alle kort i en hånd er spar?

e) er det sandt, at man kun skal forvente at få en hånd af samme farve (spar, klør, hjerter eller ruder) i ca. 2 ud af 1000 gange?


På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. februar 2013 af SuneChr

# 0  a)

Indledningsvis må man vel forstå, at antallet af forskellige hænder, er dét antal, den første, der trækker de fem kort, har mulighed for at få.

a)      


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. februar 2013 af PeterValberg

e)
Sandsynligheden for fx en spar som første kort er 13/52
Sandsynligheden for en spar som andet kort er så 12/51
som tredje kort 11/50
som fjerde kort 10/49
som femte kort 9/48

da der er fire forskellige kulører (spar, ruder, klør, hjerter) ganges med 4

hvilket jo svarer til ca. 2 gange ud af 1000

 

(skulle jeg mene)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #3
21. februar 2013 af studiehjælp1992 (Slettet)

Tak for svar.
Vil det sige at a) giver 0,22?

Svar #4
21. februar 2013 af studiehjælp1992 (Slettet)

#2 tak for svar. Men hvorfor har du netop valgt 13, 12, 11, 10 og 9?
Og kan ikk rigtig forstå hvordan 0,00198 kan svare til 2 ud af 1000. Håber du kan forklare mig det :-)

Brugbart svar (0)

Svar #5
21. februar 2013 af PeterValberg

Nej, du har fået metode til spg. a) i #1

altså kan der (første gang) deles 2.598.960 forskellige "hænder"

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #6
21. februar 2013 af studiehjælp1992 (Slettet)

Når okay. Det er bare fordi at når jeg indtaster :
(52)/((5*(52-5))
Få jeg 0,22 :/

Brugbart svar (1)

Svar #7
21. februar 2013 af PeterValberg

#4 

mht e)

der er 13 kort i hver farve og 52 kort i alt
derfor er sandsynligheden for (fx) en spar som det første kort 13 spar ud af 52 kort
ved kort nr 2 er der (13-1) spar ud af (52-1) kort altså 12/51 og så videre

tilsidst ganges sandsynlighederne sammen og der ganges med fire fordi de fem samme slags kort
kan være enten spar, hjerter, ruder eller klør 

0,00198 ≈ 0,002 = 2/1000 altså 2 ud af 1000

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #8
21. februar 2013 af studiehjælp1992 (Slettet)

Nu er jeg med! Du skal have mange tak for hjælpen.

Brugbart svar (0)

Svar #9
21. februar 2013 af PeterValberg

Det var så lidt :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #10
21. februar 2013 af PeterValberg

#6 du glemmer fakultet ! (udråbstegnet)

5! = 5 · 4 · 3 · 2 · 1 = 120

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #11
21. februar 2013 af studiehjælp1992 (Slettet)

Hvis 5! = 120
Hvad er 52! Så?

Brugbart svar (0)

Svar #12
21. februar 2013 af PeterValberg

52! = 52 · 51 · 50 · ........ · 2 · 1 = 80658175170943878571660636856403766975289505440883277824000000000000

Dit CAS-værktøj må have den funktion indbygget
ellers kan du prøve at taste 51! (efterfulgt af ENTER) i søgelinjen på google.dk

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #13
21. februar 2013 af SuneChr

# 12  

Ja, displayet viser    8,0658175·1067

Selvom den nøjagtige, og komplet udskrevne værdi for 52! måske ikke er så interessant,

men med hvilket hjælpemiddel har det kunnet håndtere samtlige 68 cifre?

Jeg tænker ikke, det er sket ved manuelt arbejde.


Brugbart svar (0)

Svar #14
21. februar 2013 af PeterValberg

#13 Det er da de færreste, der kan beregne 52! som hovedregning, - heller ikke jeg
så jeg har brugt TI-nspire CAS til formålet :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #15
21. februar 2013 af studiehjælp1992 (Slettet)

Okay, tak for det. Hvad indtaster du ind på TI-nspire CAS? fordi det er også den jeg bruger nemlig. :)


Brugbart svar (0)

Svar #16
21. februar 2013 af PeterValberg

nCr(52,5)

kommandoen er indbygget i TI-nspire og sparer dig for at indtaste som i #5

 

3eyR8.png

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #17
21. februar 2013 af SuneChr

# 13 og 14

Jeg kender ikke TI'nspire.

Men vil man her kunne aflæse samtlige 68 cifre i en opgave som den nævnte?

Den har vel en begrænsning, ved f.eks.    213! ?

I Excel kan man f.eks. "kun" hente max. 15 betydende cifre i enhver opgavetype.


Brugbart svar (1)

Svar #18
21. februar 2013 af PeterValberg

#17 Den kan sagtens beregne 213!    :-)

213! = 1008278564960325431865207501230746666671059784788060296192453645481040817071756480671056368
5966204294084198314020675674664200162504407766623002539053240586633920001690162977030432457
7799651700422475615234998710170708822427657362735440767791356619006395557741718717801867128
8113218141976501691683178566846474610121914555756617836172542513667815557862260736000000000
000000000000000000000000000000000000000000

(udregnet med TI-nspire CAS)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #19
21. februar 2013 af SuneChr

# 18  Tak.

Suverænt værktøj, må jeg sige.


Skriv et svar til: Sandsynlighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.