Fysik

Opvarmning af hus - fysik B

20. februar 2013 af Sus92 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa, jeg sidder og er igang med en opgave som jeg synes er forholdsvist forvirrende, så jeg vil gerne bede om noget hjælp og vejledning. Jeg har lavet noget af opgaven, og i må hellere end gerne sige om det er rigtigt el. forkert.

Opgaven: 

Opgave 109: Opvarmning af et koldt hus. Et hus står uden opvarmning om vinteren. Temperaturen i huset er 3°C. Vi skal give et overslag over, hvad det koster at opvarme hele huset til 20°C med elvarme.
Husets grundareal er 112 m2, og væggene er 2,4 m høje.
Huset består af 11 ton mursten og 4,5 ton træ. Alle andre materialer ser vi bort fra.
Der oplyses følgende:
Densiteten af luft er 1,29kg/m3
Luftens varmefylde er 1,00 kJ/kg°C
Varmefylden for mursten er 0,84 kJ/kg°C
Varmefylden for træ er 1,5 kJ/kg°C

a) Beregn den energi, der skal til for at opvarme hhv. luften, murstenene og træet:

b) Hvad koster opvarmningen med en energipris på 2,00kr/kWh?

Mine beregninger til a):

Rumfang af huset: 112m2*2,4m = 268,8 m3
Huset skal opvarmes 17 °C

Luft:
268,8m3*1,29kg/m3*17°C = 5894,784 kg/°C

Mursten:
11ton = 11 000 kg
11 000 kg*0,84 kJ/kg°C*17°C = 157 080 kJ = 157 080 000 J

Træ:
4,5ton = 4500 kg
4500kg*1,5 kJ/kg°C*17°C = 114750 kJ = 114750000 J

Er det korrekt indtil videre? Jeg er vidst gået lidt i stå, så håber på lidt hjælp! :-)


Svar #1
20. februar 2013 af Sus92 (Slettet)

obs - jeg ved godt der er mange andre links til denne opgave, men det synes jeg ikke rigtig jeg fik meget ud af.


Brugbart svar (1)

Svar #2
20. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Det er korrekt fremgangsmåde, men det er en underlig enhed for energien, der skal tilføres for at opvarme luften. man skal til sidst beregne den samlede energi.


Svar #3
20. februar 2013 af Sus92 (Slettet)

Okay, hvilken enhed skal jeg bruge? 

- Vil det sige, at disse tre enheder bare skal lægges sammen, og så er opgaven fuldført?


Brugbart svar (1)

Svar #4
20. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

De tre energier skal lægges sammen. Energien til opvarmin af luften, energien til opvarmning af musrsten, og energien til opvarmning af træet i huset.

I beregningen for luften har du glemt at gange med varmefylden for luft.


Svar #5
20. februar 2013 af Sus92 (Slettet)

Hov, det er da rigtigt. 

Så 5894,784 kg/ºC*1,00 kJ/kgºC = 5894,784 kJ.

5894784 J + 157080000 J + 114750000 J = 277724784 J eller 277,72 MJ.

 

I opgave b) 

skal jeg tage de 2,00*77,144 kWh = 154,288 kr? 


Brugbart svar (1)

Svar #6
20. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Når energien er beregnet i J (kJ eller MJ), omregnes den til kWh, hvorefter energiprisen kan beregnes.


Svar #7
20. februar 2013 af Sus92 (Slettet)

Det er vel også det jeg har gjort :-)


Brugbart svar (1)

Svar #8
20. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Der manglede lidt forklarende tekst. Det var ikke umiddelbart gennemskueligt, hvad der foregik.


Skriv et svar til: Opvarmning af hus - fysik B

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.