Matematik

Reducer..

21. februar 2013 af nissan200sx (Slettet) - Niveau: B-niveau

Står med dette regnestykke:

 

(2a-b) / (3a^2-3b^2) + (1) / (2b-2a) + (-a-5b) / (6a^2+6b^2+12ab)

Den har jeg fået ned til en fællesnævner, men kan ikke komme videre nu. Eller... Har regnet den færdig, men får et underligt resultat, og tror det er fra nedenstående det går galt. Mit resultat er 12 ab / 6 * (a+b)^2 (a-b)

2 * (2a-b)(a+b) + 3 * (-1)(a+b)(a+b) + (-a-5b)(a-b) / 6 * (a+b)(a+b)(a-b)

Er min fællesnævner overhovdet korrekt?

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Ja, fællesnævneren er korrekt. Man får

(2a-b) / (3·(a+b)(a-b)) - 1 / (2·(a-b) -(a+5b) / (6·(a+b)2) =

                [ (2a-b)·2·(a+b) - 3·(a+b)2 -(a+5b)·(a-b) ] / (6·(a+b)2·(a-b)) =

                [ 2·(a+b)(a-b) + 2a(a+b) - 3(a+b)2 - (a+b)(a-b) -4b(a-b) ] / (6·(a+b)2·(a-b)) =

                [ (a+b)(a-b) -3(a+b)2 +2a2 + 2ab -4ab + 4b2 ] / (6·(a+b)2·(a-b)) =

                [ a2 - b2 -3a2 -6ab -3b2 +2a2 -2ab + 4b2 ] / (6·(a+b)2·(a-b)) =

                [ -8ab ] / (6·(a+b)2·(a-b))


Svar #2
21. februar 2013 af nissan200sx (Slettet)

Havde lavet en parentes fejl senere i mit regnestykke.... Fik ikke sat en minus parentes, og så blev der ikke skiftet fortegn ved ophævning af den.

Efter fejl blev rettet fik jeg også

-8ab / 6 * (a+b)^2(a-b)

 

Tak for det. :-)

 


Skriv et svar til: Reducer..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.