Matematik

Spørgsmål ang. ligning.

23. februar 2013 af nissan200sx (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa.

Står med opgaven:

x^2+Kx+16=0

For hvilke værider af K har andengradsligningen

a) 2 rødder

b) 1 rod

c) Ingen rødder

Det jeg har gjort er at indsætte K i diskriminant ligningen, først beregnet 1 løsning, altså d=0

Så jeg får:

d=b^-4ac

Indsætter mine værdier:

0=k^2-4*1*16

Isolere K og får resultatet: 8

D=8 (1 løsning)

D>8 (2 løsninger)

D<8 (ingen løsninger)

Det passer også når jeg regner efter for at tjekke om det nu kan passe.

Men så prøvede jeg for sjov at se om den kan bruges ved andre andengradsligninger, og der kan jeg ikke få det til at passe med denne fremgangsmåde.

Hvis jeg nu feks. gør det samme ved denne ligning:

x^2+Kx-2

Så bliver ligningen for at isolere K:

0=K^2-4*1*(-2)

Isolere k og får resultatet 2,82843

Men da jeg flytter rundt så K bliver minus, er det jo -2,82843 der skal indsættes og så passer diskriminanten ikke med 0. Grunden til jeg rykker rundt så K er minus er fordi jeg ikke kan tage kvadratroden af -8, for at få K^2 til K)

Håber i forstår hvad jeg prøver at forklare her og er der en anden måde at gøre det på, som passer ved alle andengradsligninger?

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. februar 2013 af mette48 (Slettet)

Bort set fra at det ikke er D=8 med K=8 osv er den første del af opgaven rigtigt løst.

Du går så igang med en anden ligning  x2+Kx-2 = 0     (du glemte 0-et)

D=K^2-4*1*(-2) ⇒D > 0 ⇒ K2+8 > 0 ⇒ K2> -8 hvilket er tilfældet for alle værdier af K

Der vil altså være 2 løsninger for ligningen  ligegyldig hvilken værdi K har


Brugbart svar (1)

Svar #2
23. februar 2013 af peter lind

Den første opgave: -8 er også en løsning.

Den anden opgave. D vil altid være positiv så der vil være 2 løsninger ligegyldig hvilken værdi af k du vælger.


Svar #3
23. februar 2013 af nissan200sx (Slettet)

Det var også det jeg kom frem til. uanset hvad så var D positiv.. Var bare ikke sikker på om det nu også kunne passe.

Så min fremgangsmåde er rigtig nok, men man kan komme ud for D altid vil være større end 0

Tak for svarene


Skriv et svar til: Spørgsmål ang. ligning.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.