Kemi

Nødhjælp!

24. februar 2013 af StxNerd (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opgave 3:
Når en airbag aktiveres bliver den blæst op af dinitrogen, N2(g), der dannes ved spaltningen af natriumazid, NaN3(g) efter nedenstående reaktionsskema:

NaN3(s)   -->  Na(s)   +   N2(g)

En airbag indeholder 100 g NaN3(s).
a) Afstem reaktionsskemaet
b) Beregn massen af produkterne, der dannes ved denne reaktion.
c) Hvor meget fylder den dannede gas N2 ved temperaturen 20?C og et tryk på 1,0 bar.

Nogen der kan forklare mig hvad jeg skal gøre?
Skal jeg først finde forholdet mellem reaktionen? Og derefter finde stofmængden fro 2NaN3 ? 

 

Er i nød! 
 


Brugbart svar (2)

Svar #1
24. februar 2013 af KimT.T. (Slettet)

a) Afstemt reaktionsskema:
     2 NaN3(s) → 2 Na(s) + 3 N2(g)

b) Omsæt først og fremmest massen af NaN3 til stofmængde (n) vha. dens molare masse (Mw). Brug herefter forholdet mellem de støkiometriske koefficienter for reaktionsdeltagerne til at bestemme stofmængderne af de to produkter; der gælder jo her at
     n(Na) = n(NaN3)
     n(N2) = (3/2)*n(NaN3)
Omsæt til sidst de to stofmængder til masser vha. de respektive molare masser.

c) Udnyt idealgasligningen, givet ved:
    P * V = n * R * T        
(Anvend R = 8,314 * 10-2 [L*bar*K-1*mol-1], og husk i denne sammenhæng at omsætte temperaturen til kelvin)
Isolér volumenet V:
     V = (n * R * T) / P
(Bemærk at n(N2) er kendt)

    


Svar #2
25. februar 2013 af StxNerd (Slettet)

Mange mange tusind tak. Det hjalp virkelig meget :D


Skriv et svar til: Nødhjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.