Kemi

redox

26. februar 2013 af Thecoolstuff (Slettet)

Hej

Jeg har problemer med at afstemme denne redoxreaktion

 

CH3CH2CH2OH+KMnO 4- -->H3CH2CHO+KMnO4 2-

Nogen der kan hjælpe?. Jeg kan ikke få antallet af vandmolekyler til at passe

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. februar 2013 af KimT.T. (Slettet)

Reaktionen (uafstemt) hedder
     CH3CH2CH2OH (aq) + MnO4- (aq) → CH3CH2CHO (aq) + MnO42- (aq)
(kaliumionerne indgår ikke i redoxreaktionen, men er tilskuerioner)

Prøv nu igen.
 


Svar #2
26. februar 2013 af Thecoolstuff (Slettet)

Jeg kan alligevel ikke få det til at passe. Jeg kan ikke få antallet af hydrogen og oxygenatomer til at være den samme på begge sider


Brugbart svar (1)

Svar #3
26. februar 2013 af KimT.T. (Slettet)

1) Start med at tildele oxidationstal til de indgående atomer, som ændrer oxidationstal, i reaktionsdeltagerne; i denne forbindelse behøver du ikke at give oxidationstal til C-atomnr. 2 og 3 i propan-2-ol og i propanal, og du behøver heller ikke at tage højde for dem i forbindelse med oxidationstallet for C-atomnr. 1 i begge. Husk desuden at udnytte reglen med at
O.T.(O) = -II       O.T.(H) = +I
               -I                 +VII                                  +I              +VI
CH3CH2CH2OH (aq) + MnO4- (aq) → CH3CH2CHO (aq) + MnO42- (aq)
Vi har at:
CH3CH2CH2OH →  CH3CH2CHO = 2 op
MnO4- → MnO42-                         = 1 ned     dvs. begge skal have koefficienten 2 (for at få 2 ned):

CH3CH2CH2OH (aq) + 2 MnO4- (aq) → CH3CH2CHO (aq) + 2 MnO42- (aq)
                                                  

2) Afstem nu ladning ved tilsætning af OH- (idet reaktionen finder sted i basisk miljø).  
Venstre side af reaktionspil = 2-   (idet 2 MnO4-)        
Højre side af reaktionspil     = 4-   (idet 2 MnO42-)
Dvs. venstre side skal have 2 OH- (for at få 4-):

2 OH- (aq) + CH3CH2CH2OH (aq) + 2 MnO4- (aq) → CH3CH2CHO (aq) + 2 MnO42- (aq)   


3) Afstem nu antal hydrogenatomer med H2O.
Venstre side af reaktionspil = 10 H
Højre side af reaktionspil     =   6 H
Dvs. der skal tilføjes 2 H2O på højre side (for at tilføje 4 ekstra H-atomer = 10 H):

2 OH- (aq) + CH3CH2CH2OH (aq) + 2 MnO4- (aq) → CH3CH2CHO (aq) + 2 MnO42- (aq) + 2 H2O (l)


4) Tjek nu efter med antal O-atomer.
Venstre side af reaktionspil = 11 O
Højre side af reaktionspil     = 11 O
Dvs. den afstemte redoxreaktion:

2 OH- (aq) + CH3CH2CH2OH (aq) + 2 MnO4- (aq)   CH3CH2CHO (aq) + 2 MnO42- (aq) + 2 H2O (l)

 


Brugbart svar (1)

Svar #4
26. februar 2013 af mathon


                              -1                        +7                          +1                    +6
                           R-CH2OH (aq)   +   MnO4- (aq)   --->   R-CHO (aq)    +   MnO42- (aq)


      op   ned   antal
C    2                 1
Mn          1         2


                           R-CH2OH (aq)   +  2 MnO4- (aq)   --->   R-CHO (aq)    +  2 MnO42- (aq)

afstemning af ladning

                           R-CH2OH (aq)   +  2 MnO4- (aq)   +   2 OH- (aq)   --->   R-CHO (aq)    +  2 MnO42- (aq)

afstemning af hydrogen

          R-CH2OH (aq)   +  2 MnO4- (aq)   +   2 OH- (aq)   --->   R-CHO (aq)    +  2 MnO42- (aq)   +   2 H2O (l)

oxygen stemmer

dvs

  CH3CH2CH2OH (aq)   +  2 MnO4- (aq)   +   2 OH- (aq)   --->   CH3CH2CHO (aq)    +  2 MnO42- (aq)   +   2 H2O (l)

     propan-1-ol                                                                           propanal

     primær alkohol                                                                                                aldehyd     

 

 

 


Skriv et svar til: redox

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.