Matematik

Funktionsforskrift for rektangler...

03. marts 2013 af TGF1 (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hej allesammen :)

Jeg skal opstille en funktionsforskrift, der viser sammenhængen mellem længde (x) og bredde (y) for rektangler med et areal på 16 cm2 .

Dette er hvad jeg er nået fram til:

x    1      2     4     8

y   16     8      4     2

Jeg kan se, at hvis x bliver dobbelt så stor, bliver y halvt så stor. Jeg kan bare ikke finde ud af, at få det skrevet op i en ligning...

Er der nogen, der ved, hvordan man gør det..?

På forhånd tak :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. marts 2013 af LeonhardEuler

*frem

 

Svaret er:

Funktion

y = 16/x


Brugbart svar (1)

Svar #2
03. marts 2013 af nielsenHTX

#1 det er korrekt der skal jo gælde at

y*x=16 ⇔y=16/x


Brugbart svar (1)

Svar #3
03. marts 2013 af ChemistryIsKey

Funktionen er her en potensfunktion med forskriften

     f(x) = 16 / x

Den letteste måde at finde frem til dette er ved potensregression på f.eks. excel. Du kan dog også gøre dette i hånden.

Forskriften for en potensfunktion er

     f(x) = b · xa

Konstanten a finder du ved

     a = (log(y2) - log(y1)) / (log(x2) - log(x1)) = (log(8) - log(16)) / (log(2) - log(1)) = -1

og konstanten b finder du ved

     b = y1 / x1a = 16 / 1-1 = 16

Derfor bliver funktionen altså

     f(x) = b · xa = 16 · x-1 = 16 · 1/x = 16 / x

:)


Brugbart svar (1)

Svar #4
03. marts 2013 af LeonhardEuler

Nu må du #3, tage forebehold til at #0, kun går i 9 Klasse. Jeg går også kun i 9 klasse, for min omgangskreds vil dette være ren volapyk.

;D


Svar #5
03. marts 2013 af TGF1 (Slettet)

I skal i hvert fald allesammen have tusind tak for jeres tid og hjælp!!! :-D
Det giver mening, hvordan I har fundet frem til svaret :-)

Hav en fortsat god weekend allesammen.


/Daniel


Brugbart svar (1)

Svar #6
03. marts 2013 af mette48 (Slettet)

Dette er hvad jeg er nået fram til:

x    1      2     4     8

y   16     8      4     2

Da y halveres  når x fordobles er x og y omvendt proportionale

x*y = 16 eller y = 16/x  når x≠0

#4 har fuldstændig ret, #3s indlæg er ikke 9-klasse niveau og der skydes langt over målet.

For øvrigt glemmer #3 at tage forbehold for x=0 hvilket han med "sit høje niveau" burde have opdaget.


Brugbart svar (1)

Svar #7
03. marts 2013 af ChemistryIsKey

Undskyld alle sammen - prøvede jo bare at hjælpe og havde ikke set at trådstarter gik i 9. klasse. Sorry :(

#6 - Mon ikke også omvendt proportionalitet er en smule over 9. klasses niveau?


Brugbart svar (1)

Svar #8
03. marts 2013 af LeonhardEuler

#7

Jeg kom til at lyde lidt for hård. Det er min fejl. Sorry, jeg kom til at formulere mig på en angribende måde. :D

Omvendt proportionalitet er aldeles ikke over 9 klasses niveau. Man kan sommetider, få noget med andengradsligning .


Skriv et svar til: Funktionsforskrift for rektangler...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.