Fysik

Det haster....Universets alder.

04. marts 2013 af Dilann (Slettet)

Hej derude, håber at I kan hjælpe mig med noget. Det er en fysik aflevering til imorgen. Så det haster!

Jeg vil gerne vise, hvordan man kan beregne Universets alder (13,7 milliarder), og jeg har vedhæftet filen.

Men det ser ud til, at resultatet er forkert...hjælp!!!

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. marts 2013 af peter lind

Jeg kan ikke læse din fil.

Hubbles lov siger at v = H*s hvor v er hastigheden af galaksen eller hvad du nu er s er afstanden dertll

I tiden t har galaksen bevæget sig strækningen s= v*t. <indsætter du det får du

v = H*v*t Fortsæt selv herfra


Brugbart svar (1)

Svar #2
04. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

Det er den inverse Hubblekonstant, der kan være 1,37·1010lysår/(km/s) . Men den værdi er ikke særlig realistisk.

Med denne værdi er universets alder

t = 1,37·1010lysår/(km/s) = 1,37·1010·9,46·1015m/(103m/s) = 1,37·1010·9,46·1015/(103·3,16·107) år = 4,1·1015 år.

Den for tiden accepterede værdi af Hubblekonstanten er

H0 = 69,3 km/s/Mpc = 21,3 km/s/Mly ,

hvorfor

1/H0 = 4,69·104 ly/(km/s) = 14,0·109 år.

 


Svar #3
05. marts 2013 af Dilann (Slettet)

Hej Andersen,

Jeg har kun forstået den en del, da du kommer med en masse tal på en gang. kunne du ikke tænke dig at opstille dem ordentligt i flere afsnitter, ligesom jeg gør... Er svaret 14,0? Altså, 14 milliarder år gammelt?


Brugbart svar (1)

Svar #4
05. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Jeg ved ikke, hvor du har din værdi 1,37·1010lysår/(km/s) . Det er en størrelse, der repræsenterer en tid, og i #2 har jeg omregnet den tilsvarende tid.

Jeg har også givet den nu accepterede værdi for Hubblekonstanten H0 og vist, hvad dens reciprokke svarer til i alder. Det er jo blot et spørgsmål om at omregne mellem forskellige længde- og tidsenheder.


Svar #5
05. marts 2013 af Dilann (Slettet)

Ja, men jeg forstod den ikke helt, for du kom med en masse tal på en gang, at man dårligt nok kan skelne dem fra hinanden... Det ville være være en stort hjælp, hvis du opstillede dem ordentligt. Jeg har endnu ikke løst opgaven....


Brugbart svar (1)

Svar #6
05. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Man benytter, at 1 lysår = 9,46·1015m og at 1år = 3,16·107s. Der er tale om simple omregninger mellem enheder.


Svar #7
05. marts 2013 af Dilann (Slettet)

Jeg forstår stadig ikke.... :-( Har virkelig brug for hjælp. Vil du ikke være sød at opstille din beregning ordentligt, som jeg gør i den vedhæftet fil? Det ville være en stor hjælp, og jeg er ret forvirret lige nu.


Svar #8
05. marts 2013 af Dilann (Slettet)

t = 1,37·1010lysår/(km/s) = 1,37·1010·9,46·1015m/(103m/s) = 1,37·1010·9,46·1015/(103·3,16·107) år = 4,1·1015 år.

Den er svær at overse...så jeg prøver at rette den:

t = 1/1,37 * 1010 (km/s)/lysår
= 1 * lysår *s/1,37 * 1010 (km/s)/lysår * s * lysår
= 1 * lysår * s/1,37 * 1010 km
= 9,46 * 1015 km * s/(103 km/s) 

så kunne jeg ikke aflæse den mere...den er alt for rodet.

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #9
05. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Du har stadig ikke forklaret, hvor din værdi 1,37·1010lysår/(km/s) kommer fra.

Jeg har i #2 omregnet din værdi ved at benytte de to omregninger mellem enheder som er givet i #6. Der er tale om gangske simple omregninger, som ikke burde volde nogen problemer, og omregningerne er vist i enkeltheder i #2.

 


Brugbart svar (1)

Svar #10
05. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Du skal jo være opmærksom på, at størrelsen 1,37·1010lysår/(km/s) har dimension af en tid. Derfor får du ikke en tid ved at beregne den inverse størrelse.

t = 1,37·1010lysår/(km/s)

  = 1,37·1010 · 9,46·1015m / (km/s)

  = 1,37·1010 · 9,46·1015m /(103m/s)

  = 1,37·9,46·1010+15-3 s

  = 1,37·9,46·1022 s/(3,16·107s/år)

  = (1,37·9,46/3,16) · 1015 år

  = 4,1·1015 år

Det er da ganske enkelt stillet op.

 


Svar #11
05. marts 2013 af Dilann (Slettet)

Okay, så har jeg nok overset mig... Sorry. Jeg har fundet værdien 1,37·1010lysår/(km/s) fra nettet, da jeg ville beregne Universets alder. Men mange tak for tålmodigheden. Hav en god aften


Brugbart svar (1)

Svar #12
05. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#11

Som nævnt er det ikke en værdi for Hubblekonstanten, du har fundet. Jeg har givet den nu accepterede værdi for Hubblekonstanten i #2

H0 = 69,3 km/s/Mpc = 21,3 km/s/Mly


Svar #13
05. marts 2013 af Dilann (Slettet)

Tusind tak skal du have:)


Skriv et svar til: Det haster....Universets alder.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.