Fysik

Afbøjning af bølger

05. marts 2013 af hans1995 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Et opstik gitter ønskes fremstilles, så der opnås første ordens afbøjning for lys med bølgelængde 632,8 nm fra en He-Ne laser ved en vinkel på 30 grader. Hvor mange streger skal gitteret have pr. mm? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. marts 2013 af mathon

 

                                                   d = n•λ / sin(θn)
   som for n = 1
   giver
                                                   d = λ / sin(θ1) = (632,8 nm) / sin(30º) = 1256,6 nm = 0,0012566 mm


   antal streger N pr mm        

                                                   N = (1 mm / d) = (1 mm / (0,0012566 mm/streg) ≈ 790 streger                               
 

                                                  

 


Brugbart svar (1)

Svar #2
05. marts 2013 af ChemistryIsKey

Brug gitterligningen, hvori du isolerer gitterkonstanten

     d = (n · λ) / sin(Θ) = (1 · 632.8 nm) / sin(30°) = 1265.6 nm/linje

 

     d = 1 / (1265.5 nm/linje) = 0.00079 linjer/nm = 7.9 · 10-10 linjer/mm :)


Svar #3
05. marts 2013 af hans1995 (Slettet)

udover denne opgave jeg 2 mere, har virkelig brug for hjælp:)??

 

Ved afbrænding af natrium dannes et kraftigt lys med særlig stor intensitet omkring den gule natriumlinje på 589,3 nm. Et opstik gitter afbøjer denne linie 28grader. Beregn gitterkonstanten.

 

 

I en kviksølvlampe forekommer en kraftig blå linie på 435,8nm. Lyset fra denne lampe sendes ind mod et gitter 660 str./mm. Bestem vinklerne for de afbøjninger, der forkommer, o angiv den højeste orden, som optræder. 


Brugbart svar (1)

Svar #4
05. marts 2013 af mathon

   brug

                                 d = n•λ / sin(θn)


Brugbart svar (1)

Svar #5
05. marts 2013 af mathon

 

                           nmax = [d / λ]               hvor [x] betyder helværdien af x

   for
                          n = 1, 2 .......
  
                                       θn = sin-1(n • (λ/d))
                                                   

                        
                   


Svar #6
05. marts 2013 af hans1995 (Slettet)

Kan ikke finde ud af beregne den

Brugbart svar (1)

Svar #7
05. marts 2013 af mathon

@#6

                 skyldes det måske, at din lommeregner er indstillet til at regne i radianer frem for i grader?
             


Svar #8
05. marts 2013 af hans1995 (Slettet)

Kan du ikke bare hjælpe mig med opgave 2

Brugbart svar (1)

Svar #9
05. marts 2013 af mathon

 

                               ...hvilken afbøjningsorden taler du om?


Svar #10
05. marts 2013 af hans1995 (Slettet)

Ved afbrænding af natrium dannes et kraftigt lys med særlig stor intensitet omkring den gule natriumlinje på 589,3 nm. Et opstik gitter afbøjer denne linie 28grader. Beregn gitterkonstanten.

Brugbart svar (2)

Svar #11
05. marts 2013 af mathon

 "Ved afbrænding af natrium dannes et kraftigt lys med særlig stor intensitet omkring den gule natriumlinje på 589,3 nm. Et opstik gitter afbøjer denne linie 28grader. Beregn gitterkonstanten."

 

 
             teksten nævner intet om afbøjningsorden,
             men med den lille vinkel, kunne det tyde på 1. orden

i så fald
                   d = 1•λ / sin(θ1)  =  (589,3 nm) / sin(28º) = 1255,24 nm = 1,25524·10-3 mm


Svar #12
05. marts 2013 af hans1995 (Slettet)

I en kviksølvlampe forekommer en kraftig blå linie på 435,8nm. Lyset fra denne lampe sendes ind mod et gitter 660 str./mm. Bestem vinklerne for de afbøjninger, der forkommer, o angiv den højeste orden, som optræder.

Brugbart svar (1)

Svar #13
05. marts 2013 af mathon

  @#12                   

                        d = 1/(660 streger/mm) = 0,00151515 mm/streg = 1515,15 nm/streg

                         nmax = [d / λ] =  [ (1515,15 nm) / (435,8 nm) ]  =  3

                         λ/d = (435,8 nm) / (1515,15 nm)) = 0,287628

 

                                       θn = sin-1(n • (λ/d))

                                                       θ1 = sin-1(10,287628) = 16,7º

                                                       θ2 = sin-1(20,287628) = 35,1º

                                                       θ3 = sin-1(30,287628) = 59,6º

 


Skriv et svar til: Afbøjning af bølger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.