Matematik

differentialkvotienten, f'(x)

06. marts 2013 af Ceciliaaa (Slettet) - Niveau: B-niveau

En funktion er bestemt ved

f(x):=1/2*x^3-1/2*x^2-2x

a) Bestem f '(x)

b) Find de tal x hvor  f '(x)=0

c)Udregn  f '(-2)

d) Hvad kan man sige om fortegnet for  f '(x) når man ved at x er et tal i intervallet x<-1

 

Jeg kan ikke finde ud af opg b og d :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

b) Løs ligningen f '(x) = 0 . Forskriften for f '(x) blev bestemt i a).

d) kan man bedre besvare, når man har besvaret b).


Svar #2
06. marts 2013 af Ceciliaaa (Slettet)

i b, ja men hvordan løser jeg den? skal jeg sætte 0 ind på x'ets plads eller hvordan?


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

b) Man skal løse ligningen f '(x) = 0 . Det er ikke det samme som at beregne f '(0). Ligningen er en 2.-gradsligning


Svar #4
06. marts 2013 af Ceciliaaa (Slettet)

har prøvet at sætte det ind i solve, og jeg får to resultater, de samme tal, det ene er bare minus og det andet er plus, kan det være rigtigt?


Brugbart svar (1)

Svar #5
06. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nej, det er ikke rigtigt. Læg lommeregneren langt væk og løs denne simple ligning i hånden.

Hvad har du fået forskriften for f '(x) til ?


Svar #6
06. marts 2013 af Ceciliaaa (Slettet)

f '(x)=3x^2/2 -x-2


Brugbart svar (2)

Svar #7
06. marts 2013 af mathon

eller skrevet

                           f '(x) = (3/2)•x2 - x - 2

 

                           f '(xo) = (3/2)•xo2 - xo - 2 = 0      

                                         3•xo2 - 2xo - 4 = 0 ................                   


Svar #8
06. marts 2013 af Ceciliaaa (Slettet)

skal jeg så løse ligningen ved at finde x0? :)


Brugbart svar (1)

Svar #9
06. marts 2013 af mathon

     Ja


Svar #10
06. marts 2013 af Ceciliaaa (Slettet)

Jeg får xtil at være 1.75, er det rigtigt og i såfald hvad skal jeg i d'eren? :-)


Brugbart svar (1)

Svar #11
06. marts 2013 af mathon

 

                                                3•xo2 - 2xo - 4 = 0

                                                           -1 - √(13)                               -1 + √(13)
                                                   xo1 = ------------ ≈ -0,87           xo2 = ------------ ≈ 1,54
                                                                 3                                             3

                                                     


Svar #12
06. marts 2013 af Ceciliaaa (Slettet)

okay, hvad skal jeg så gøre i d'eren?


Brugbart svar (1)

Svar #13
06. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#12

d) Man ved, at f '(x) er et 2.-gradspolynomium, hvis graf er en parabel, der vender grenene opad (da koefficienten a = 3/2 er positiv). Man ved så, at f '(x) er < 0 mellem de to rødder, og at f '(x) er > 0 uden for de to rødder. Da -1 er mindre end den mindste af de to rødder, er f '(-1) derfor > 0 ; fortegnet er derfor positivt.


Skriv et svar til: differentialkvotienten, f'(x)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.