Matematik

Eksponentiel og halveringskonstant - hjææælp

09. marts 2013 af katrine888 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Om en eksponentielt aftagende funktion f oplyses, at grafen for f går gennem punktet P(3,100) , og at halveringskonstanten er 47.

Bestem forskriften for f.

Hvordan gør jeg lige det?? Det er vel noget med at bruge x2-x1 kvadratrod y2/y1 og y1/a^x1 for at finde a og b, men forstår ikke hvordan jeg lige skal bruge halveringskonstanten...


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. marts 2013 af mathon

 

                                            f(x) = y = b•(1/2)x/X½

                                            100 = b • (1/2)3/47

                                             b = 100 / (1/2)3/47 = 104,524


                                             f(x) = 104,524 • ((1/2)1/47)x

                                             f(x) = 104,524 • 0,98536x

                        


Brugbart svar (2)

Svar #2
09. marts 2013 af ChemistryIsKey

Idet du kender halveringskonstanten kan du beregne tallet a ud fra denne

     T1/2 = ln(0.5) / ln(a)

     T1/2 · ln(a) = ln(0.5)

     ln(a) = ln(0.5) / T1/2

     a = eln(0.5) / T1/2 = eln(0.5) / 47 = 0.98536

Når nu du kender både a og et punkt, som funktionen går gennem, kan du finde b ved indsættelse i forskriften

     y = b · ax

  Indsæt P(x , y) = P(3 , 100) og a = 0.98536

     100 = b · 0.985363

     b = 100 / (0.985363) = 104.524

Forskriften er således

     f(x) = b · ax = 104.524 · 0.98536x

:)


Svar #3
09. marts 2013 af katrine888 (Slettet)

Tusind tak, tror jeg har forstået det nu!! :)


Svar #4
09. marts 2013 af katrine888 (Slettet)

Hov, er der mon en anden metode?? Jeg har ikke lært at bruge den der e^x endnu


Brugbart svar (1)

Svar #5
09. marts 2013 af ChemistryIsKey

Det eneste du skal vide omkring ovenstående om den naturlige logaritme er, at

     eln(x) = x

:)


Svar #6
09. marts 2013 af katrine888 (Slettet)

Ja okay, tak. Men tænker bare, at der må være en anden metode, siden min matematik lærer ikke har fortalt om den :)


Brugbart svar (1)

Svar #7
09. marts 2013 af ChemistryIsKey

Idet du kun har fået opgivet ét punkt og halveringskonstanten, kan jeg desværre ikke se en 'nemmere' metode end denne :S


Svar #8
09. marts 2013 af katrine888 (Slettet)

Nej okay, det kan jeg godt se!


Brugbart svar (1)

Svar #9
09. marts 2013 af mathon

@#0

                                 ...den 'nemmere' metode ses jo netop 'nemt' i #1

                                 hvor
                                               a = (1/2)1/X½ er anvendt

                  og dermed            ax = (1/2)x/X½


Skriv et svar til: Eksponentiel og halveringskonstant - hjææælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.