Matematik

Vektorregning med ubekendte

09. marts 2013 af johannowiz (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, sidder med en træls opgave hvor jeg skal beregne vinklen mellem vektor  a og vektor b. Jeg har følgende oplysninger:

vektorlængden lal = 6,0. og vektorlængden lbl = 10,5. og vektorlængden la+bl = 12,6

Hvordan griber jeg denne an, jeg kender formlerne, men ved simpelthen ikke hvordan jeg skal isolere x og y vektor b og a.

Tak på forhånd


Brugbart svar (3)

Svar #1
09. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

Man skal beregne vinklen v mellem de to vektorer a og b. Man har

cos(v) = (ab) / (|a||b|)

Man kender |a|, |b|, og |a+b| , så man kan benytte

|a+b|2 = (a+b)2 = (a+b)•(a+b) = |a|2 + |b|2 + 2·(ab)

hvoraf skalarproduktet (ab) kan bestemmes.

De tre vektorer a, b og a+b repræsenterer de tre sider i en trekant. Vinklen v er supplementvinkel til den ene vinkel i trekanten, man kender de tre sidelængder i trekanten, og man benytter derfor en cosinusrelation til at bestemme denne vinkel.

 


Svar #2
10. marts 2013 af johannowiz (Slettet)

hmm, er ikke helt sikker på hvordan man finder (a•b), isolerer du den, eller hvordan. Og skal man slet ikke finde y og x værdierne?


Svar #3
10. marts 2013 af johannowiz (Slettet)

Har fundet ud af det, tak for hjælpen :) Det der forvirrede var at jeg troede man skulle isolere x og y


Brugbart svar (2)

Svar #4
10. marts 2013 af mathon

 

                                                       |a|2 + |b|2 - |a+b|2      6,02 + 10,52 - 12,62
                             cos(180º - V) =  ----------------------  =  ----------------------- = -0,099286
                                                               2•|a|•|b|                    2•6,0•10,5

 

                             cos(180º - V) = - cos(V) = -0,099286

                                                        cos(V) = 0,099286

                                                        V = cos-1(0,099286) = 84,3º

                                                           


Svar #5
10. marts 2013 af johannowiz (Slettet)

ok... jeg kommer sku ikke frem til det samme, men dit resultat passer med facit. Kan jeg få mellemregninger til det du lige har bevist, for når jeg isolerer (a•b) får jeg:

(12,6^2 - 6^2 - 10,5^2) / 2 = 6,625

Hvad gør jeg forkert? Min vinkel blir: cos-1(0,0834) = 85,216º   


Brugbart svar (2)

Svar #6
10. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Man finder så

ab = (|a+b|2 - |a|2 - |b|2) / 2 = (12,62 - 62 - 10,52) / 2 = 6,255

og dermed

cos(v) = (ab) / (|a||b|) = (12,62 - 62 - 10,52) / (2 · 6,0 · 10,5)

                                       = 0,099286

hvoraf

v = cos-1(0,099286) = 84,302º

 


Skriv et svar til: Vektorregning med ubekendte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.