Kemi

redoxreaktioner

04. oktober 2005 af Mufti (Slettet)
Hej

Er der nogen der har lavet opgave 2.11 i kemi opgavebogen?

Hvis der er, hvordan skal den løses?

Jeg har afstemt reaktionsskemaet, men jeg kan ikke komme videre. Jeg synes den er meget svær.

vh, mufti

Brugbart svar (0)

Svar #1
05. oktober 2005 af KemiKasper (Slettet)

Hmm prøv at skrive opgaven her... så kan vi sikkert hjælpe!

Brugbart svar (0)

Svar #2
05. oktober 2005 af Epsilon (Slettet)

Det ville formentlig hjælpe de fleste, hvis du fortalte, hvilken opgavebog der konkret er tale om.

Ellers skriv opgaveteksten herinde.

//Epsilon

Svar #3
05. oktober 2005 af Mufti (Slettet)

Åh undskyld, det er en rød bog, som kun indeholder opgaver. Jeg troede at det var den eneste opgavebog man havde i kemi. Men opgaven lyder:

Permanganationer kan i sur væske oxidere bromioner til brom:

MnO4- + Br- (reaktions pil) Mn++ + Br2

a) afstem reaktionsskemaet.
Det har jeg gjort;

2 MnO4- + 10Br- +16H+ - 2Mn++ + 5Br2 + 8H2O

til reaktionen anvendes en 0,500 M opløsning af KMnO4

b) beregn massen af den mængde KMn04, der skal anvendes til fremstilling af 1,00 L af denne opløsning.

c) hvor mange mL 0,500 M KMnO4 skal der anvendes for at opnå et udbytte på 100 g brom?

d) hvor mange g kaliumbromid skal der anvendes for at opnå dette udbytte?

venlig hilsen Mufti


Svar #4
05. oktober 2005 af Mufti (Slettet)


b) mol(KMnO4) = 0,500 mol/L * 1,00 L = = 0,500 mol

m(KMno4) = M(KMnO4)* n = 158,04g/mol * 0,500 mol = 79,02

ikke?

c)...

d)...

Brugbart svar (0)

Svar #5
05. oktober 2005 af Epsilon (Slettet)

#3:
ad a)
Indsæt reaktionspil det relevante sted:

2MnO4- + 10Br- + 16H+ --> 2Mn(2+) + 5Br2 + 8H2O

Ellers korrekt.

#4:
ad b)
Manglende enhed og afrunding til 3 betydende cifre.

ad c)-d)
Sædvanlige mængdeberegninger; i betragtning af de sparsomme oplysninger i opgaveteksten vil jeg tro, at du skal antage fuldstændig reaktion.

//Epsilon

Svar #6
05. oktober 2005 af Mufti (Slettet)

b) 79,020 g

c) n = m(br) / M(br2)= 100 g / 79,90 g/mol = 1,25 mol

KMnO4 og br2 reagerer 2:5, derfor er KMnO4's stofmængde 0,501 mol

v = n / c = 0,501 mol / 0,500 mol/L = 1 L = 1000 mL

Er det rigtigt?

d) jeg ved slet ikke hvad jeg skal gøre.


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. oktober 2005 af Epsilon (Slettet)

#6:
ad b)
m(KMnO4) = 79,0g (3 betydende cifre)

ad c)
Den molare masse af dibrom (Br2) er ikke 79,90g/mol; der medgår to bromatomer til formelenheden 'Br2'.

ad d)
Den tænker du lidt nærmere over.

//Epsilon

Svar #8
05. oktober 2005 af Mufti (Slettet)

C) n = m(br2) / M(br2)= 100 g / 159,8 g/mol = 0,626 mol

n(KMnO4) = 0,250 mol
v = n / c = 0,250 mol / 0,500 mol/L = 0,50 L = 500,6 mL

D) Br2 og Br- reagerer 10:5, derfor er Br-'s stofmængde= 1,25 mol

m(KBr) = n(Br-) * M(KBr)= 1,25 mol * 190 g/mol = 237,8 g

Eller hvad?

Ps. Tak for alt din hjælp!

vh. Mufti

Brugbart svar (0)

Svar #9
05. oktober 2005 af Epsilon (Slettet)

#8:
Den molare masse af KBr er forkert. Ellers ser det nogenlunde fornuftigt ud; dog bør du kort gøre rede for, hvorfor n(KBr) = n(Br-), eftersom du bruger dette i beregningen af m(KBr).

//Epsilon

Brugbart svar (0)

Svar #10
05. oktober 2005 af Epsilon (Slettet)

#9:
Orddelingen blev igen ødelagt; der skal stå:

n(KBr) = n(Br-)

//Epsilon

Svar #11
05. oktober 2005 af Mufti (Slettet)


d) m(KBr) = n(Br-) * M(KBr)= 1,25 mol * 119 g/mol = 148,75 g

n(KBr) = n(Br-):

er det ikke fordi K+ og Br- reagerer i forholdet 1:1.

Tusind tak Epsilon, du har været en stor hjælp.

Venlig hilsen Mufti



Brugbart svar (0)

Svar #12
05. oktober 2005 af Epsilon (Slettet)

#11:
Saltet KBr dissocierer (læs: spaltes) i ionerne K+ og Br- i forholdet 1:1, når det opløses i vand:

KBr(s) --> K+(aq) + Br-(aq)

I daglig tale siger man undertiden, at "Br- indgår i KBr i forholdet 1:1."

//Epsilon

Skriv et svar til: redoxreaktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.