Matematik

HJÆLP! Differentialligning

11. marts 2013 af mmmille (Slettet) - Niveau: A-niveau

I en model kan for udviklingen af et barns højde de første 48 måneder beskrives ved differentialligningen

 

dh/dt = 5,24-0,045 * h,    0 > t < 48

 

hvor t er barnets alder målt i måneder og h er barnet højde malt i cm. I modellen er et barn 50 cm højst ved fødslen.

 

a) benyt modellen til at bestemme væksthastigheden, når barnet er 100 cm højt

 

b) bestem en forskrift for h, og benyt denne til at bestemme barnets alder, når det er 100 cm højt.

 

Nogle der an hjælpe?

 

Hedder funktionen t(h) eller h(t)? Det giver mest mening hvis den hedder h(t), men hvordan kan den det når der ikke indgår noget t i funktionen???


Brugbart svar (2)

Svar #1
11. marts 2013 af peter lind

Det er h(t). Der indgår h t i funktionen. Du har nok misforstået differentialligningen. Man skriver oftest sådan en op uden at angive direkte hvad den er en funktion af. Det fremgår direkte af differentialligningen

a) væksthastigheden er dh/dt  så indsæt den givne værdi i højre side af differentialligningen

b) brug panserformlen


Brugbart svar (1)

Svar #2
11. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#0

Det fremgår, at da dh/dt er differentialkvotienten, er t den uafhængige variable, og derfor er der tale om en funktion h(t).

b) Differentialligningen har formen

y' = a + by

så man kan indsætte i en færdig løsningsformel, eller man kan løse ligningen ved at benytte separation af de variable.


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. april 2013 af Lestrange (Slettet)

Kan det passe, at barnet er 31.0306 måneder gammelt ved en tilegnet højde på 100 cm?


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Ja.


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. april 2013 af Lestrange (Slettet)

#4

 

Tak for svaret.

Er der er en metode hvorpå man kan afklare, om sit resultat er sandt? Jeg har fundet væksthastigheden: V = h / t, og derefter har jeg isoleret h ved:

 

h/t = 5,24-0,045 * h <=> h = h/t * (5.24 - 0.045)

 

Højden burde jeg have fået til 100, men gør det ikke.


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Væksthastigheden er dh/dt . Spm a) besvares ved at indsætte h = 100 i differentialligningen:

dh/dt = 5,24 - 0,045·100 = 5,24 - 4,5 = 0,74 .


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. april 2013 af Lestrange (Slettet)

#6 Tak

Dette har jeg allerede gjort, jeg leder efter en måde hvorpå man kan eftertjekke facit for b'eren.


Brugbart svar (0)

Svar #8
01. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Du kan gøre prøve ved at indsætte løsningen i differentialligningen.


Brugbart svar (0)

Svar #9
01. maj 2013 af Lestrange (Slettet)

#8

Tak


Brugbart svar (0)

Svar #10
10. maj 2013 af ARM (Slettet)

Hej

Hvordan lavede man b delen? Jeg har læst kommenterene, men jeg kan stadig ikke få det til at lykkes. Håber at jeg kan få en uddybende udregning, eller bare hvordan det skal skrives op, så altså ikke et resultat.

Hilsen Alexander


Brugbart svar (0)

Svar #11
10. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

Man løser differentialligningen. Man kan benytte panserformlen, som foreslået i #1, eller man kan benytte den specielle løsningsformel for den lineære differentialligning af 1. orden med konstante koefficienter. Slå disse formler op i din bog.


Brugbart svar (0)

Svar #12
12. maj 2013 af ARM (Slettet)

#11

Har kigget i mine bøger og har hverken fundet panserformlen eller den specielle løsningsformel for den lineære differentialligning af 1. orden med konstante koefficienter. Jeg har også været en tur mere på nettet og har stadig ikke fundet noget der kunne hjælpe. Hvordan skal det skrives op, for at det er muligt at udregne det?


Brugbart svar (0)

Svar #13
12. maj 2013 af peter lind

Du kan også benytte separation af variable:

dh/( 5,24-0,045 * h) = 1*dt


Skriv et svar til: HJÆLP! Differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.