Fysik

Elektroner i et fjernsyns billedrør

11. marts 2013 af LillePrins (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, jeg sidder med denne opgave som jeg slet ikke kan se mig ud af. Enhver hjælp ville virkelig værdsættes!


I et fjernsyn frembringes billedet af elektroner, der accelereres i billedrøret. Elektronerne accelereres af en spændingsstigning på 15 kV. Beregn den elektriske krafts arbejde på hver elektron i billedrøret.

De accelererede elektroner rammer fjernsynsskærmen bagfra og bliver absorberet heri. En del af den energi, som fjernsynsskærmen herved modtager, bliver udsendt som lys. Hver elektron afleverer en energi, som er lig med den elektriske krafts arbejde på den.

I denne opgave skal du beregne den maksimale hastighed af elektronerne i et fjernsyns billedrør. Elektronerne accelereres af en spændingsforskel U af størrelsen U = 15 kV. Tabet i elektrisk potentiel energi bliver omdannet til kinetisk energi. Derfor gælder, at

12⋅me⋅v2=−e⋅U

Her er me elektronens masse og v er dens hastighed efter accelerationen.

Beregn den hastighed elektronerne har lige før de rammer fjernsynsskærmen.

 

 

På forhånd tak. 


Brugbart svar (2)

Svar #1
11. marts 2013 af mathon

 

               Eelek = Afelt = e•U = (1,602·10-19 C) • (15·103 J/C) = 2,403·10-15 J = 2,403 fJ


Svar #2
11. marts 2013 af LillePrins (Slettet)

Tak for dit svar! Hvor får du 1,602·10-19 fra?


Brugbart svar (2)

Svar #3
11. marts 2013 af mathon

 

                       1,602·10-19 C er elektronens ladning   lig   elementarladningen


Brugbart svar (1)

Svar #4
11. marts 2013 af mathon

 

                    (1/2)me vmax2 = 2,403·10-15 J


                    vmax = (2 • (2,403·10-15 J) / me)1/2


Brugbart svar (1)

Svar #5
11. marts 2013 af mathon

#4


 

                    (1/2)me vmax2 = 2,403·10-15 J


                    vmax = [2 • (2,403·10-15 kg·m2/s2) / (9,11·10-31 kg)]1/2


Skriv et svar til: Elektroner i et fjernsyns billedrør

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.