Kemi

vmaks og km

12. marts 2013 af namnamG (Slettet)

nogle der kan hjælpe med denne her opgave?

Vedhæftet fil: hejeee.png

Brugbart svar (1)

Svar #1
12. marts 2013 af exutu (Slettet)

Nonlinear regression er at foretrække (hvor du indsætter de parametre du ønsker at bestemme via: v(0)= Vmax*[S]/([S]+Km). Men hvis du ikke har et program hvor du selv kan definere en regression (fx Graph) så kan du istedet bruge et Eadie-Hofstee diagram (v(0) plottet mod v(0)/[S]), et lineweaver burke plot (1/v0 plottet mod 1/[S]) eller  Hanes-Wolf plot ([S]/v(0) plottet mod [S]). Der er fordele og ulemper ved de forskellige plots, og når jeg ikke har mulighed (eller gider bruge tid på) et nonliniært plot bruger jeg normalt Eadie-Hofstee, men de andre er også acceptable.


Svar #2
12. marts 2013 af namnamG (Slettet)

kan det ikke gøres på excel?


Brugbart svar (1)

Svar #3
12. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

Hvis der gælder relationen

v0 = Vmax·[S] / ([S] + Km)

hvor man skal bestemme konstanterne Vmax og Km ved regression på et sæt sammenhørende
data ([S] , v0) , kan man måske benytte, at

(1/v0) = 1/Vmax + (Km/Vmax)·[S] .

Man forventer her en lineær sammenhæng mellem (1/v0) og [S]:

(1/v0) = A + B·[S] ,

 og man kan derfor bestemme konstanterne

A = 1/Vmax   og B = Km/Vmax

ved lineær regression på en ([S] , 1/v0)-tabel. Når konstanterne A og B er bestemt, finder man så

Vmax = 1/A , og Km = B/A .


Brugbart svar (1)

Svar #4
12. marts 2013 af exutu (Slettet)

Ja. Lad os sige at du har v(0) i kol a og [S] i kol b. Så kan du lave dine data til det plot du vælger i kol c og evt. kol d, fx for Hanes-Wolf plottet:

kol c = [S]/v(0) = AX/BX.

Så plotter du dine data (kol c vs kol b) og får (forhåbentligt) en liniær graf. Herefter indsætter du en tendenslinje, og får formel og R^2 værdi ud.

Ud fra formlen kan du så regne Vmax og Km ud:

V(0) = Vmax/(1+Km/[S]) => 1/v(0) = (1+Km/S)/Vmax => [S]/V0 = ((1+Km/[S])/Vmax)*S= ([S]+Km)/Vmax

altså: [S]/v(0) = [S]/Vmax + Km/Vmax

Analyse af skæringer:

Skæring med y-aksen: [S]/V0 = Km/Vmax, Skæring med x-aksen: [S] = -Km

Hældning = 1/Vmax

Så har du altså 3 ligninger med 2 ubekendte så det burde være til at klare ;)


Svar #5
12. marts 2013 af namnamG (Slettet)

jeg forstår ikke hvordan man skal lave grafen. Jeg får nemlig ikke en lineær graf


Brugbart svar (1)

Svar #6
12. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

Der var lige et par tastefejl i #4. Den lineære relation er

(1/v0) = 1/Vmax + (Km/Vmax)·[S]-1 ,

så man forventer en lineær sammenhæng mellem (1/v0) og [S]-1 :

(1/v0) = A + B·[S]-1 ,

og der laves lineær regression på en (1/[S] , 1/v0)-tabel.


Svar #7
12. marts 2013 af namnamG (Slettet)

Det lyder indviklet


Brugbart svar (1)

Svar #8
12. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Ud fra en tabel i Excel med [S] og v0 i kolonnerne, kan man hurtigt lave en ny tabel med 1/[S] og 1/v0 i kolonnerne. Man plotter de to sidste kolonner mod hinanden og indsætter en tendenslinie med en lineær model.


Svar #9
12. marts 2013 af namnamG (Slettet)

ah okay.. og derudfra kan man beregne vmax og km?


Brugbart svar (1)

Svar #10
12. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Ja, som vist i #3, nederst (med rettelserne i #6).


Skriv et svar til: vmaks og km

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.