Matematik

Matematik trekanter

13. marts 2013 af Chokokolade (Slettet)

Hvilken formel skal jeg bruge?

I en trekant ABC er vinkel A = 48º og længden fra AC=13, og længden fra BC=10. Det oplyses at vinkel B er stump
a) Bestem længden AB

?


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. marts 2013 af Hellehav (Slettet)

http://www.regneregler.dk/trekant.jsp

gå helt ned i bunden af siden


Brugbart svar (1)

Svar #2
13. marts 2013 af mathon

        

                          
                         
                           sin(Bstump) = sin(180º - Bspids) = sin(Bspids)

                           sin(Bspids) = b • sin(A)/a

                           sin(Bspids) = 13 • sin(48º) / 10 = 0,966088

                           Bspids = sin-1(0,966088) = 75,036º          

 

          B = 180º - Bspids = 180º - 75,036º = 104,0º

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
13. marts 2013 af mathon

 

                                          sin(A+B)
                                   c =  ----------- • a    
                                           sin(A)

 

                                          sin(48º+104,0º)
                                   c =  ------------------- • 10 = 6,12  
                                                sin(48º)


Svar #4
13. marts 2013 af Chokokolade (Slettet)

Skal man ikke gøre således:

a= b2 +c2 - 2bc • cos(A)

102 = 132 + c2 - 2 • 13 • c • cos(48)

solve(102 = 132 + c2 - 2 • 13 • c • cos(48),c)

c = 6,11 V c = 11,28


Brugbart svar (1)

Svar #5
13. marts 2013 af mathon

#4
                 c er trekantens mindste side, da
              
                    A            B                C

                   48º       104º             28º
     dvs
                 c < 10
 


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. maj 2013 af Lestrange (Slettet)

Hvordan fungerer det med B(stump) og B(spids)? På trods af oplysningen om, at vinkel B er stump, hvordan kan man så stadig subtrahere B(spids) fra vinkelsummen 180(grader)?

 

Især rettet mod #2


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Den stumpe vinkel Bstump er jo supplementvinkel til den spidse vinkel Bspids. De to vinkler har samme sinus.

Man benytter sinusrelationen

sin(A)/a = sin(B)/b

til at beregne vinkel B:

sin(B) = b·sin(A)/a = (13/10)·sin(48º) = 0,966088

hvorfor (da vinkel B er stump)

B = 180º - sin-1(0,966088) = 104,964º

Derefter kan man så beregne siden AB = c ved at benytte sinusrelationerne igen

c = a·sin(C)/sin(A) = a·sin(A+B)/sin(A)


Brugbart svar (0)

Svar #8
24. maj 2013 af Lestrange (Slettet)

Tak Andersen for #7.


Brugbart svar (0)

Svar #9
24. maj 2013 af Lestrange (Slettet)

b'eren i samme opgave lyder:

 

En linje fra B skærer siden AC i punktet D, således at arealet af trekant BCD er 9.

b) Bestem |DC|.

 

Her benytter man, at T = ½absinC

solve(9=0.5*10*b*sin(28),b)

b = 3.8341

|DC| = 3.8341, ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #10
24. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Man kan benytte, at BD er højde i trekant ABC, hvorfor

|BD| = |AB| · sin(A)

Dernæst benyttes så, at trekant BCD er retvinklet, og man kender højden |BD|, hvorfor

|DC| = 2·TBCD / |BD|

Jeg forstår ikke, hvor de sin(28) kommer fra.


Brugbart svar (0)

Svar #11
24. maj 2013 af Lestrange (Slettet)

sin(28)=sin(C). Tak for svaret.


Brugbart svar (0)

Svar #12
24. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#11

Vinkel C er ikke lig med 28º .

I øvrigt finder jeg

|DC| = 3,960


Brugbart svar (0)

Svar #13
24. maj 2013 af Lestrange (Slettet)

Jeg integrerer blot #5's resultater.


Brugbart svar (0)

Svar #14
24. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#13

Men de er ikke helt korrekte, som det fremgår af resultatet i #7. Derfor er dit resultat i #9 heller ikke korrekt.


Brugbart svar (0)

Svar #15
24. maj 2013 af Lestrange (Slettet)

#14

Da vil jeg benytte en vinkel der er lig med: 180 - 48 - 104.694.


Brugbart svar (0)

Svar #16
24. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#15

Eller snarere 180º -48º -104,964º


Brugbart svar (0)

Svar #17
24. maj 2013 af Lestrange (Slettet)

Jeg finder 3.95996, så begge metoder er løsninger.


Brugbart svar (0)

Svar #18
25. maj 2013 af Lestrange (Slettet)

#16

 

Så vidt jeg ved undlader man enheder i beregninger, når man har med rendyrket matematik at gøre.


Brugbart svar (0)

Svar #19
26. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#18

Gradtegnet på et vinkelmål betragtes ikke som en enhed. man angiver gradtegnet for at tilkendegive, at der er tale om en vinkel angivet i grader og ikke radianer.

#17

Hvad mener du med, at begge metoder er løsninger? Der er kun een løsning til opgaven.


Skriv et svar til: Matematik trekanter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.