Kemi

puffersystem:

13. marts 2013 af Metteaugustin (Slettet) - Niveau: B-niveau

Der tilsættes 300 mL rent vand til 100 mL af en pufferopløsning, som indeholder NH3 i stofmængdekoncentrationen 0,100 M og NH4Cl i stofmængdekoncentrationen 0,200 M. Hvad sker der med pH?

 

jeg kender min pufferligning pH = pKs + log([NH3] / [NH4+])

jeg ved at pks for syren er 9,25

og så går det ellers galt herefter. er der nogen der kan vise mig hvordan jeg udregner de korrekte konc. og hvordan jeg så afprøver puffersystemet med vand bagefter.

 

jeg prøvede selv at finde frem til koncentrationerne således:

c*V=n formlen bruges    NH3     0.100*0.100 =0.01 m                      NH4Cl     0.200*0.100 =0.02m
c =n/V                                        NH3   0,01/0.100=0.1 M                                                 0,02/0.100=0.2M

 

solve(pH=9.25 + log( (0.2)/(0.1) ), C  = ph=9.55103

og så derefter skal jeg fortynde blandingen vand ved hjælp af fortyndingsformlen?

Cefter=Cfør*Vfør/Vefter

her går jeg helt i stå., hvad er min Cfør værdi? der er jo to forskellige og hvordan bruger jeg det resultat til at se hvad den nye pH er.


Brugbart svar (2)

Svar #1
13. marts 2013 af joak0575 (Slettet)

pH vil ikke ændres, da der sker en lige så stor fortynding af begge stoffer. 

Måden du beregner det på, er at først indsætter du bare de koncentrationer du får opgivet i opgaven, da dette er de koncentrationer der er før fortyndingen. 

efter fortyndingen, skal du beregne den nye koncentration af begge stoffer med formlen:

cefter=cfør*(Vfør/Vefter)

dette skal du gøre for begge stoffer, hvor volumen før er 100 ml og volumenet efter er 400 ml

Disse resultater, indsætter du i pufferligningen

Efter alt dette, kan det dog siges at pufferkapaciteten formindskes 


Brugbart svar (2)

Svar #2
14. marts 2013 af mathon

kort
             puffer
                                                   pH = 9,25 + log[c(NH3) / c(NH4+)]

efter tilsætning af
300 mL rent vand

                                                   pH = 9,25 + log[c(NH3)/4 / c(NH4+)/4] = 9,25 + log[c(NH3) / c(NH4+)]

    efter brøkforlængelse
    med 4


Brugbart svar (1)

Svar #3
14. marts 2013 af mathon

den maksimale pufferkapacitet er  imidlertid nedstat til 1/4 af den oprindelige værdi,
så den nye puffer har formindsket pufferkapacitet,
hvilket er en realitet og ikke blot noget
      
 
                 man kan sige: "kan det dog siges at pufferkapaciteten formindskes"


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. oktober 2013 af MNør (Slettet)

Er der nogen, der har regnet denne opgave ud og har resultatet? Er usikker på, om det jeg har fundet er rigtigt. :-)


Skriv et svar til: puffersystem:

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.