Matematik

Norske Turister - Kapitel sommerland (ligning hjælp)

05. oktober 2005 af baldo (Slettet)
Hey..... jeg har et problem med en ligning.
Man får at vide at togturen er 335 m. lang, det tager 50 sek, mens det tager 25 sek for påstigningen. her har jeg regnet mig frem til at han køre med 24.12 km/t..... første ligning hedder y = 768*x= hvor y er = antal passagere. og x= antal timer. Plus at der kan være 16 passagere på 1. tog og 2. tog

Men sommerlandet vil nu have 2 tog til at køre på samme tid. Så har de lavet en ligning der hedder y = 2*768*x-16? og jeg aner virkelig ikke hvorfor de - 16 er der.
Det skal lige siges at tog 2. starter 30 sekunder senere end tog nr. 1

Brugbart svar (0)

Svar #1
05. oktober 2005 af Epsilon (Slettet)

Gennemsnitsfarten for togturen er rigtignok 24,12 km/h.

Skal man gøre rede for noget specielt i tilknytning til den opstillede ligning,

y = 2*768*x - 16 ?

//Epsilon

Svar #2
05. oktober 2005 af baldo (Slettet)

hmmm... der står bare forklar, at ligningen y = 2*768*x -16 kan være en matematisk model for det største antal passagere y, der i løbet af x timer kan få en tur med de to tog

Svar #3
05. oktober 2005 af baldo (Slettet)

ingen der kan hjælpe ?

Brugbart svar (0)

Svar #4
05. oktober 2005 af HorseRider (Slettet)

Du skal vel lave en redegørelse, hvor du ser på om ligningen passer - om det er en sand matematisk model for det største antal passagere...

Svar #5
05. oktober 2005 af baldo (Slettet)

men er det det, fordi jeg har regnet på den i en halv time og kludrer rundt i det......

Brugbart svar (0)

Svar #6
05. oktober 2005 af Epsilon (Slettet)

#2:
Den oplysning er sandelig vigtig at have ved hånden.

Faktoren '768' må dække over det antal passagerer, som i løbet af en time kan få en tur med et af togsættene, thi

(16 passagerer/tur)*(60*60 s/time)/((50+25)s/tur) =

768 passagerer/time

Hvorfor mon 16 trækkes fra, når der er to togsæt i gang? Læs opgaveteksten igen.

//Epsilon

Svar #7
05. oktober 2005 af baldo (Slettet)

hmm... jeg fatter nada af den her opgave.... men tak for hjælpen.... Jeg får det hele tiden til at, det ikke kan lade sig gøre fordi at tog 2 vil sidde med passagerene stadig fyldt op ude på skinnerne...

Brugbart svar (0)

Svar #8
05. oktober 2005 af Epsilon (Slettet)

#7:
Jamen, det er jo præcis argumentet! Tog 2 er konsekvent 30 sekunder efter tog 1 ifølge opgaveteksten. I modellen må vi antage, at togdriften forløber ideelt (50 sekunders varighed samt 25 sekunder til af- og påstigning), og da vil tog 1 efter x timer have tilbagelagt 48*x ture (hver tur med 16 passagerer), mens tog 2 endnu ikke har fuldført den sidste tur. Derfor må ligningen

y = 2*768*x - 16

være en model for det samlede antal passagerer, som i løbet af x timer har fået en tur med togene.

//Epsilon

Skriv et svar til: Norske Turister - Kapitel sommerland (ligning hjælp)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.