Fysik

Mekanik - Øjeblikshastighed

18. marts 2013 af Sus92 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej. Jeg sidder med en opgave, hvor jeg ikke aner hvad jeg skal gøre. 

Opgaven lyder:

Benyt grafen fra eksemplet: Middelhastighed i forskellige tidsrum, og bestem motorcyklens øjeblikshastighed til tidspunkterne:

t = 0,2s
t = 0,6s
t = 30,0s
Bestem motorcyklens fart til de samme tre tidspunkter.
Bestem de tidspunkter, hvor hastigheden er 8,0 m/s

Jeg ville gerne give et eksempel på, hvordan den skal udregnes, men jeg er helt blank. 

Jeg ved at det har noget med v(t) = s'(t) at gøre...

Har vedlagt et billede af grafen :-)

Tak på forhånd

Vedhæftet fil: 350a4fdf75.png

Brugbart svar (1)

Svar #1
18. marts 2013 af peter lind

Det ser lidt mærkeligt ud med de 2 første tider idet inddelingen på x aksen er på 2 sekunder. Hastigheden er hældningen af tangenten til kurven i de pågældende punkter


Svar #2
18. marts 2013 af Sus92 (Slettet)

hov, det var en fejl! Det er 2,0 og 4,0 sekunder :-)


Svar #3
18. marts 2013 af Sus92 (Slettet)

Okay, hvordan finder jeg den så?


Svar #4
18. marts 2013 af Sus92 (Slettet)

Fejl igen! - 6,0 sekunder istedet for 4,0


Brugbart svar (1)

Svar #5
19. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Aflæs tangenternes hældningskoefficienter til de pågældende tidspunkter.


Svar #6
19. marts 2013 af Sus92 (Slettet)

Jamen der er jo ikke nogle tangenter indtegnet?


Brugbart svar (1)

Svar #7
19. marts 2013 af hesch (Slettet)

Jo, men så må du anvende de "gamle" dyder: at tegne dem selv.

Det gøres erfaringsmæssigt mest nøjagtigt ved at tegne en vinkelret linie gennem kurven. Læg nu den ene katete på en retvinklet tegnetrekant langs denne linie, og tegn langs den anden katete tangenten til kurven.


Svar #8
19. marts 2013 af Sus92 (Slettet)

Okay, jeg prøver lige, og så vender jeg tilbage :-)


Svar #9
19. marts 2013 af Sus92 (Slettet)

Her er de første resultater:

t(2,0s) = 2,5 m/s

t(6,0s) = 17,5m/s

t(30s) = -5 m/s

Giver det ikke god mening når man kigger på grafen?


Brugbart svar (1)

Svar #10
19. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Jo det ser rimeligt ud.


Brugbart svar (1)

Svar #11
19. marts 2013 af hesch (Slettet)

Det ser fint og rigtigt ud.

Farten er så den numeriske værdi af hastigheden ( positivt fortegn, populært sagt ).


Svar #12
19. marts 2013 af Sus92 (Slettet)

Okay :-)

Hvordan udregnes de sidste to spørgsmål så? Jeg går ud fra det er øjeblikshastigheden der lige er blevet fundet, ikke? 


Svar #13
19. marts 2013 af Sus92 (Slettet)

Så farten er den samme, bortset fra at istedet for -5 er farten +5? :-) eller hvordan?


Brugbart svar (1)

Svar #14
19. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#13

Farten er længden af hastighedsvektoren. Farten er altid ikke-negativ.


Svar #15
19. marts 2013 af Sus92 (Slettet)

Betyder det ja? :-D


Brugbart svar (1)

Svar #16
19. marts 2013 af hesch (Slettet)

#15: Ja det gør.

#12:  Sidste spørgsmål:  Du laver "tricket" med den vinkelrette linie igen:

Tegn en linie med hældningen -1/8m/s. ( Vinkelret på hældningen 8m/s )

Benyt igen din tegnetrekanten, ved at lade den ene katete glide mod kanten af en fastholdt lineal, og således parallelforskyder din linie, indtil den går vinkelret gennem kurven. Slå en streg. Aflæs skæringstidspunktet.

Du kan finde to skæringspunkter, hvor hældningen er 8m/s.


Svar #17
19. marts 2013 af Sus92 (Slettet)

Okay! - Jeg prøver ;-D


Skriv et svar til: Mekanik - Øjeblikshastighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.