Matematik

Differentialligning

19. marts 2013 af stargirl5 (Slettet)

Hej allesammen. Håber der er en, der kan hjælpe mig, og det skal helst være en, der har kendskab til matematikprogramet TI-inspire. Jeg skal til terminsprøve i matematik på fredag, så håber på et hurtigt svar, så er I søde.

Det drejer sig om denne dfferentialligning for farten af en raket:

dv/dt-(1/15-t)*v=(300/15-t)-9.81 , 0<t<14

v(t) er raketens fart og t er sekunder efter affyringen.

Hvor til tidspunktet t=0 har raketten farten 0m/s

Har I TI-nspire omdøbt t til x og v til y og dv/dt til y'.

I TI-nspire kan man bruge kommandoen desolve(y'-(1/15-x)*y=(300/15-x)-9.81 and y(0)=0,x,y men får fejlmeldingen domænefejl.

Hvad er der galt? Please hjælp mig, hvis I kan. Venlig hilsen stargirl5.


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. marts 2013 af PeterValberg

Der mangler en ) tilsidst
desolve(y'........,x,y)
- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
19. marts 2013 af stargirl5 (Slettet)

Jeg har parentes til sidst nu og den skriver stadig det med domænefejlen. Ved du hvad der kan være galt?

Skal 0<t<14 ind i ligningen og hvis ja hvordan


Brugbart svar (1)

Svar #3
19. marts 2013 af PeterValberg

Jeg kan heller ikke umiddelbart få det til at virke, - beklager.

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #4
19. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

Skriv ligningen korrekt med parenteser

dv/dt - (1/(15-t))·v = 300/(15-t) - 9,81 , 0 < t < 14 , med v(0) = 0 .

Den skal også skrives korrekt, hvis man benytter lommeregner til at løse den.

Ligningen kan løses manuelt ved at benytte panserformlen.


Svar #5
19. marts 2013 af stargirl5 (Slettet)

Jeg har skrevet ligningen korrekt med parenser nu, men den siger stadigvæk domænefejl. Hvad kan der dog være galt?


Brugbart svar (1)

Svar #6
19. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Skal du ikke fortælle lommeregneren, at y er en funktion y(x) af x?


Svar #7
19. marts 2013 af stargirl5 (Slettet)

Det har jeg gjort og det driler endnu

 


Brugbart svar (1)

Svar #8
20. marts 2013 af PeterValberg

XCANK.png

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #9
20. marts 2013 af stargirl5 (Slettet)

Nu har jeg tastet nøjagtig det du skrev ind pvm og den siger stadig domænefejl. Jeg har tastet det ind på 2 forskellige computere nu i forskellige dokumenter, men begge siger domænefejl. :(

 


Skriv et svar til: Differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.