Matematik

a og b ??

19. marts 2013 af OnceUponATime (Slettet)

Hejsa, jeg har fået en opgave der lyder på at beregne fordoblingskonstanten for en funktion. Men så lyder opgaven også på at forklare hvad a og b er?

Jeg har vedlagt hele opgaven og min udregning med, hvis det evt. kan hjælpe jer, med at hjælpe mig :P

Tak på forhånd! :)

 

PS. jeg er ked af, at måtte lave to af de (næsten) samme indlæg.

Vedhæftet fil: Opgave 7.docx

Brugbart svar (1)

Svar #1
19. marts 2013 af mathon

  når fordoblingskonstanten kaldes X2
  haves            
                             
                                f(x) = y = b • ax      a>1

                                f(x + X2) = 2 • f(x)

                                b • ax + X2 = 2 • f(x)

                                (b • ax) • aX2 = 2 • f(x)

                                f(x) • aX2 = 2 • f(x)

                                aX2 = 2

                                ln(a)•X2 = ln(2)

                                X2 = ln(2) / ln(a)
 


Svar #2
19. marts 2013 af OnceUponATime (Slettet)

Det er ikke fordoblingskonstanten jeg vil finde, men hvad a og b er? :)

 


Brugbart svar (2)

Svar #3
19. marts 2013 af ChemistryIsKey

Den generelle forskrift for en eksponentialfunktion er

     f(x) = b · ax

Konstanten a angiver fremskrivningsfaktoren - altså hvor mange procent y-værdien vokser hver gang du går 1 ud på x-aksen. Den beregnes som bekendt ved

     a = (r + 1)

Konstanten b angiver begyndelsesværdien for funktion - altså hvilken y-værdi funktionen skærer, når x = 0. Dette kan også ses ud fra funktionen, da der i x = 0 må gælde, at

     f(0) = b · a0 = b · 1 = b

Håber det hjalp ;)


Brugbart svar (1)

Svar #4
19. marts 2013 af mathon

 

                                f(x) = b • ax                               

                                f(x) = 987,78 • 1,079x

                                X2 = ln(2) / ln(1,079) = 9,12

 


Svar #5
19. marts 2013 af OnceUponATime (Slettet)

#3 Det hjalp virkelig meget! Tusinde tak gewrett! :)


Svar #6
19. marts 2013 af OnceUponATime (Slettet)

#4 Hvorfor er det at du dividere med b? Altså 1,079?

Lyder formlen ikke, at man skal dividere ln(2) med ln(a) ?


Brugbart svar (2)

Svar #7
19. marts 2013 af mathon

                  log(2) / log(a)  =  ln(2) / ln(a)

 

   du havde byttet om på a og b i din udregning

   skyldes måske, at amerikansk standard er modsat vores mht a og b


Svar #8
19. marts 2013 af OnceUponATime (Slettet)

#7 Ja, du har ret!

Tak skal du have :)


Skriv et svar til: a og b ??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.